Redactie

Hannibal

Ridley Scotts Hannibal (2001) was een vervolg op thrillerklassieke The Silence of the Lambs (1991), maar dat is alleen maar omdat hij de verhaallijn verderzet. Qua toon en opzet, daarentegen, kunnen de twee prenten niet verder van elkaar liggen: de beklemmende, naar je strot bijtende sfeer uit de eerste film werd in dit vervolg vervangen door bloederige grand guignol.

Gezichten worden weggevreten door varkens, buiken opengereten, hersenen opgediend met een Chianti uit een gebeiteld jaar. Scott maakte van Hannibal een soort cinematische freakshow. Wel eentje die van begin tot eind spannend blijft, omdat de achtervolging tussen FBI-agente Clarence Sterling (deze keer Julianne Moore in plaats van Jodie Foster) en Hannibal 'the Cannibal' Lecter (Anthony Hopkins) beide personages naar een onvermijdelijke psychologische climax brengt.

Het verschil tussen deze prent en de eerste is uiteindelijk de dreiging die van het titelpersonage uitgaat: ze is hier veel tastbaarder, vleselijker, dan toen hij in Silence vanuit gevangenschap alleen maar iemand kon raken met zijn geest.

Dinsdag 23 oktober op 2BE om 22u25

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.