Redactie

Eén miljard downloads voor VLC mediaspeler


De populaire gratis mediaspeler VLC is sinds 2005 meer dan één miljard keer gedownload, een nieuwe mijpaal voor de populaire digitale duivel-doet-al.

VLC Media Player is een van de meest populaire mediaspeler die op dit moment in omloop zijn. De ontwikkelaars van de gratis software, VideoLAN, claimen dat hun geesteskind intussen meer dan één miljard keer gedownload werd. 

Opvallend is dat dit cijfer berust op een eerder voorzichtige raming. Zo gaat het alleen om downloads sinds februari 2005, waarbij geen rekening wordt gehouden met downloads via verschillende Linux-distro's. Het eigenlijke getal ligt mogelijk dus nog iets hoger.

Recept voor succesformule
Dat indrukwekkende cijfer dankt VLC aan verschillende factoren. In de eerste plaats is het gewoon een steengoede gratis speler, die betalende concurrenten op heel wat vlakken het nakijken geeft.

'Out-of-the-box' speelt het programma nagenoeg alle courante en minder courante muziek- en videoformaten af, zonder dat er bijkomende codecpacks en andere drempelverhogende extra's geïnstalleerd moeten worden door de gebruiker. Ook DVD's en (in iets mindere mate) Blu-ray's kunnen met VLC afgespeeld worden. Tel daar nog de vele (vaak redelijk goed verborgen) extra functies bij, en je snapt waarom dit pakket zo goed in de markt ligt.

Dat VLC zowel voor WIndows, Linux als Mac beschikbaar is, draagt natuurlijk ook in niet geringe mate bij aan de ruime verspreiding. 

VLC 2
Sinds februari van dit jaar is versie 2 van VLC overigens verkrijgbaar. Ook die versie werd, samen met de 2.0.1 update, inmiddels al meer dan 75 miljoen keer gedownload.

Wie VLC zelf een keer wil uitproberen, kan daarvoor terecht op de officiële downloadpagina van VideoLAN.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.