Redactie

American Idol: Reagan

Ronald Reagan, de ex-acteur die Amerikaans president werd, is eentje waarover Oliver Stone dringend eens een biopic moet draaien, omdat zijn beleid mogelijk mee aan de basis stond van de financiële en economische malaise van de afgelopen jaren.

Reagans grootste verwezenlijking was namelijk dat hij gedurende zijn twee ambtstermijnen met een forse grip de strot van de Amerikaanse overheid dichtgeknepen hield, om de veelal grote bedrijven vrij spel te geven. En de kleine man? Ook die vond Reagan een held dankzij de historisch lage belastingen die werden geheven.

De later als ‘Reaganomics’ betitelde economische politiek van de president was namelijk gebaseerd op het zogeheten terugverdieneffect: wie minder belastingen moet betalen, consumeert meer, waardoor de economie groeit en de overheid dus toch nog inkomsten puurt uit taksen en andere heffingen. Het werd uiteindelijk de wankele basis voor een wereld waarin alles op de tere schouders van het bedrijfsleven kwam te stenen, maar Reagans economische beleid had desondanks een zware invloed op dat van de drie presidenten die na hem kwamen.

Dat en veel meer (waaronder ook de man zijn ultraconservatieve roots) worden geëxploreerd in deze solide levensdocumentaire van Eugene Jarecki, met het stempel van het Amerikaanse kwaliteitshuis HBO erop.

Donderdag 25 oktober op BBC 2 om 0u20

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.