Redactie

The Pacific

Nu kunnen we het eindelijk vertellen: John Basilone, een van de drie Amerikaanse mariniers die de camera volgde in de geweldige HBO-serie The Pacific, overleefde het einde van de oorlog niet. De manier waarop hij in de vorige, achtste aflevering aan zijn einde kwam werd wel een tikkeltje gefictionaliseerd (hij stierf echt door een granaatinslag, minder proper dan de enkele kogel die hem velde in de reeks), maar daar zat aan de kant van de makers wellicht meer eerbetoon dan gemakzucht achter.

Het punt dat de afleveringen van vandaag en morgen maken, met respectievelijk de allerlaatste veldslag waarin de ooit zo schriele en timide Eugene Sledge moet meeknokken en – volgende week – de thuiskomst van Sledge en diens broeder Robert Leckie, is dat het de overlevenden ook niet zo goed afging. Er werd een vuile, traumatiserende oorlog uitgevochten op die eilanden in de Stille Zuidzee, die een onherstelbare laag steenpuisten achterliet op de ziel van de hoofdpersonages.

Maar ook willen we zeggen: geniet ervan, want dit is alweer de voorlaatste aflevering van deze schitterende HBO-minireeks. Tenzij je het boxsetje al in huis hebt gehaald, natuurlijk.

Dinsdag 9 augustus, Canvas, 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.