Redactie

The Da Vinci Code

Sta je klaar om aan het door zowat iedereen aangeraden The Da Vinci Code te beginnen, maar zie je op tegen de honderden pagina’s en de tijd die je eraan kwijt zult zijn? Een tip: de film is beter dan het boek! Dat komt ten eerste omdat hij korter is om uit te zitten dan die zogenaamde ‘pageturner’ van Dan Brown, en je je op geen enkel moment zit te ergeren aan het kleurloze proza en de talloze plot- en theoriegaten in dat hoogst overroepen pulpboekje.

Ron Howard (ja, Richie uit Happy Days, maar vooral ook de regisseur van kleppers als Apollo 13 en Frost/Nixon) is een betere cineast dan Dan Brown een schrijver is, en tilt dus het werk van die laatste naar een hoger niveau met zijn verfilming.

The Da Vinci Code blijft een doodgewone mysteriethriller, maar heeft een onwaarschijnlijke vaart, een scherp gevoel voor schoonheid en mystiek, en een sterrencast die de pannen van het dak acteert. Tom Hanks is zijn naam weer waard als de universiteitsprofessor die achter het grote geheim komt, en de Franse Audrey Tautou schittert als de jonge onderzoekster die mee in de actie wordt gesleurd.

Een derde topprestatie in de film is het scenario van Akiva Goldsman, die erin slaagde om àlle essentie uit het boek, dus ook de hele geschiedkundige theorie waarop de hoofdintrige is gebaseerd, in de film te parkeren. Wat er niét inzit, is ballast.

Zaterdag 3 december op VT4 om 20u45

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.