Redactie

Terug naar Oosterdonk

Na bijna veertien jaar zendt de VRT Terug naar Oosterdonk eindelijk uit in het tijdsslot waarvoor de reeks aanvankelijk gemaakt was: recht in de zondagse primetime. Eind jaren ’90 werd de serie nog verbannen naar het toen nog stiefmoederlijk voor de ‘actieve meerwaardezoekers’ gereserveerde tweede net, wegens moeilijk behapbaar voor de doorsnee kijker.

Die kan veertien jaar later wellicht iets meer verdragen, want de VRT-bonzen programmeerden deze Twin Peaks uit de Antwerpse polders keihard in de opening die fictiesucces De Ronde had achtergelaten. Het werd tijd, want Terug naar Oosterdonk slaagde er bijna anderhalf decennium voor Rundskop al eens in om een stuk boerenfictie te presenteren met een landschap dat walmt van magie en dreiging.

Dirk Roofthooft steelt de show als Pietje de Leugenaar, een zonderlinge volksfiguur die een bevreemdend vleugje uit de lange omvaart meegebrachte Indianenmagie in de polderklei injecteert. Vanavond loopt de zesde en laatste episode al, maar sla gerust de knop van je Ooit gemist of je dvd-speler aan.

Zondag 22 mei, Eén, 21u05

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.