Redactie

Terra Nova

Het is het jaar 2149, en Al Gore had goddomme gelijk: de aarde is inderdaad onherroepelijk vervuild en overbevolkt. Gelukkig is daar de wetenschap, die in plaats van de aardopwarming terug te dringen of nieuwe planeten te koloniseren iets veel beter heeft gevonden: gooi mensen die dat willen gewoon miljoenen jaren terug in de tijd, en laat ze daar (dan?) een nieuw leven beginnen.

Dat is de ietwat vreemde premisse van de nieuwe reeks Terra Nova, waarmee drijvende kracht Steven Spielberg terugkeert naar een van zijn oudere liefdes: dinosauriërs. Want natuurlijk is de kolonisatie van de aarde voordat wijzelf erover liepen niet iets wat van een leien dakje verloopt: de eerste kolonisten moeten zichzelf met militaire kracht verdedigen tegen de machten van de toentertijdse fauna, en daar zit uiteraard een dino of twee tussen.

Om reacties van fysicanerds voor te zijn, die onvermijdelijk zouden beginnen te lamenteren over tijdsparadoxen en vlindereffecten, namen de makers van Terra Nova het zekere voor het onzekere: de ‘Nieuwe Aarde’ waarnaar de hoofdpersonages uit deze reeks vluchten, is een alternatieve versie van de bestaande planeet, in een parallel universum. Klinkt dat al iets aannemelijker?

Maandag 12 december op 2BE om 20u45

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.