Redactie

Rocky

Lach niet met Sylvester Stallone: voordat hij inderdaad minstens de helft van zijn filmcarrière versleet in hersenloze testosteronpulp à la Rambo: First Blood Part II, Over the Top en Demolition Man, draafde de man op in een paar straffe sociale drama’s. Zoals het fel onderschatte Paradise Alley uit 1978, en deze twee jaar eerder gelanceerde Rocky.

Sly schreef het Oscarwinnende scenario én nam zelf de bokshandschoenen op als Rocky Balboa, een naamloze loser uit een sociaal achtergestelde wijk in Philadelphia die het niet zo opheeft met de maakbaarheid van het leven, en voor de fun een beetje bokst. Maar dan krijgt hij de éénmalige kans om het tot wereldkampioen in de zwaargewichtenklasse te schoppen, en transformeert hij zichzelf onverhoeds tot een held.

Rocky was een immens succesvolle film, die Stallone – ondanks zijn spraakgebrek – had kunnen neerzetten als de nieuwe Marlon Brando, maar ineens begon hij zijn rollende spierballen te gebruiken als hypercommerciële fooract: er kwamen bijvoorbeeld – naast de trash die we zonet opsomden – ook liefst vijf vervolgfilms op Rocky, waarvan elke episode erin slaagde om nòg irrelevanter te zijn dan de vorige.

Vrijdag 11 februari, VT4, 23u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.