Redactie

Rising Sun

Toen het IJzeren Gordijn eind jaren ’80 en begin jaren ’90 uit zijn haken viel, zat Hollywood ineens ook zonder een plausibele vijand. Eventjes werd er met enige nadruk in de richting van Japanse megaconglomeraten gekeken, onder meer in Ridley Scotts Black Rain uit 1989 en deze Rising Sun, gebaseerd op een boek van pulpschrijver Michael Crichton, uit 1993.

Het is ook een onderhuidse vijand, leek dit soort prenten ons te willen vertellen: schijnbaar op weg om de rest van de wereld in zijn zak te steken door overal buitenlandse filialen neer te poten, maar de herkomst van alle poen waarover ze beschikken is op zijn zachtst gezegd schimmig. Ouderwetse Amerikaanse paranoia natuurlijk, maar het leverde wel onderhoudende thrillers op zolang het duurde.

In deze Rising Sun forceren superflikken Sean Connery en Wesley Snipes een beetje hun toegang tot die hermetische wereld, wanneer ze de moord op een prostituee in de boardroom van de Amerikaanse vestiging van een van die megaconcerns moeten onderzoeken.

Dinsdag 19 april, 2BE, 22u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.