Redactie

Review: FIFA 12

Elke herfst komt spelletjesmaker EA met een nieuwe editie van zijn voetbalgamereeks FIFA aanzetten. Soms staan de effectieve verbeteringen tegenover de voorgaande in teleurstellend contrast met wat luidkeels verkondigd werd. Andere jaren kan men terecht van een volgende generatie spreken.


FIFA 11 was zo’n grote stap voorwaarts die zowel door de pers als miljoenen fans met enthousiasme ontvangen werd. Diezelfde pers en het grote publiek hadden dan ook niet verwacht dat EA een jaar later al met een reeks indrukwekkende innovaties en verbeteringen zou komen aanzetten. En dat is precies wat het met FIFA 12 doet.

Waar de duizenden virtuele en voetballers vorig jaar niet enkel van een treffende gelijkenis met hun echte voorbeelden voorzien werden, maar ook nog eens van hun sterke en minder sterke voetbalvaardigheden, zijn ze zich nu ook bewust van het kunnen van de medespelers en tegenstander waar ze de virtuele grasmat mee delen. Dat garandeert nog geloofwaardiger spelfases.
 


Die geloofwaardigheid wordt doorgetrokken naar de aanvallende en defensieve controle. Je speler in balbezit heeft niet langer de draaicirkel van een gezinswagen, krijgt meer controle over de snelheid en precisie waarmee hij dribbelt, en kan zo ook het tempo van de wedstrijd beïnvloeden. Verdedigers gaan op hun beurt niet langer als een geleid projectiel op de bal af, maar kunnen afstand houden en het juiste moment kiezen om een tackle in te zetten.

Tel daar een gloednieuw systeem bij op dat een tikje tegen de enkel niet automatisch door een vooraf ingeblikte valanimatie doet volgen, en je beseft dat we hier met de ultieme voetbalsimulatie te maken hebben.

Kortom, FIFA 12 is het meest fysieke, realistische en gewoonweg beste potje virtueel voetbal ooit.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.