Redactie

Mrs. Henderson Presents

Stephen Frears werd een grootheid aan het einde van de jaren ’80, met zijn Dangerous Liaisons en daarop volgend het crapuleus sterke The Grifters, en maakte onlangs nog een kleine comeback met het magistrale The Queen. Maar ook deze Mrs. Henderson Presents, een minder opvallende prent uit 2005, is de moeite.
 

Het is een film over – hou je vast – naaktheid: rijkgetrouwde weduwe Laura Henderson (Dame Judi Dench) verloor haar zoon tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de arme drommel was nog zo jong dat hij nog nooit een naakte vrouw van dichtbij had gezien toen hij stierf.

Wanneer de dreiging van een nieuwe oorlog de kop opsteekt – we schrijven het einde van de jaren ’30 – besluit ze dat een nieuwe generatie piepjonge rekruten nooit meer zo ongerept naar het front zal hoeven te trekken, en opent ze met een stuk van haar familiekapitaal het Windmill-variététheater in de Londense Sohowijk.

Blote wijven mochten in die tijd niet in het theater, maar ook daar vond de dame iets op: ze maakte gebruik van een hypocriete wet die stelde dat naakt als kunst kan worden beschouwd wanneer het stilstaat.

Schitterend waargebeurd verhaal, meesterlijk vertolkt door onder meer Dench, Bob Hoskins en Christopher Guest.

Woensdag 13 april, Canvas, 20u40
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.