Redactie

Memoirs of a Geisha

Het is niet evident voor een Amerikaanse cineast om een mock-Japanse film te maken, omdat hij daarvoor niet uit de juiste cultuur komt: Amerikaanse prenten zijn vooral gefixeerd op narratie en techniek, terwijl Japanse filmmakers de durf hebben om het beeld voor zich te laten spreken
 

Maar filmmaker Rob Marshall ging ervoor met deze Memoirs of a Geisha, een prent over de cultuur van Japanse ‘entertainmentmeisjes’. Het is durven, want Marshall had in 2005, toen deze film in de zalen kwam, nog alles te bewijzen: op dat moment had hij alleen maar de onvoldragen musicalverfilming Chicago op zijn palmares.

Het plannetje lukte echter: Memoirs of a Geisha werd een relatief succes, en Marshall zat ondertussen achter het roer van de nieuwe Pirates of the Caribbean-film.

Het mooie aan zijn Memoirs of a Geisha is dat hij de Aziatische filmtechniek (compleet met dwarrelende bloemblaadjes en overgesatureerde kleuren) puur als stijlmiddel gebruikt voor een verhaal over seksuele onderdrukking. Want het blijft natuurlijk een Amerikaanse cineast: films moeten ergens over gaan.

Zondag 12 juni op VijfTV om 19u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.