Redactie

Downloaden blijft nu ook legaal in Nederland

In een poging de wijdverspreide piraterij in Nederland te beperken, lanceerde de Nederlandse overheid onlangs een plan waardoor het downloaden van muziek en films illegaal zou worden.

Het voorstel kent echter veel tegenkanting van het parlement, dat vreest dat het plan de vrije doorstroom van informatie in het gedrang brengt, de privacy van burgers schendt en copyrightschenders uitnodigt. In de plaats daarvan vragen ze de entertainmentindustrie om geauthoriseerde alternatieven te vinden.

Verhitte discussies
Zoals in veel landen is muziek en films downloaden immens populair in Nederland. Naar schatting doet 30% van de bevolking het. De huidige regering wil echter een oplossing vinden voor het groeiende piraterijprobleem en stelt een wetsontwerp voor dat downloaden illegaal maakt.

Het onderwerp  zorgde afgelopen maanden voor verhitte discussies, en onlangs haalden tegenstanders van het wetsontwerp hun eerste slag thuis toen het parlement een motie aannam waarin stond dat het downloaden van muziek en films legaal blijft.

Een van de grootste bezorgdheden van het parlement is dat een downloadverbod ingaat tegen het vrije internet en dat het de vrije doorstroom van informatie belemmert. Downloaden verbannen via toezicht gaat overigens in tegen de privacy van internetgebruikers, lees je in de motie.

Legale alternatieven
Het parlement is bovendien bezorgd dat, als downloaden illegaal wordt, auteursrechtenhouders individuele downloaders voor de rechtbank zullen dagen. Dat kan uitdraaien op gelijkaardige situaties als in de VS of in Duitsland, waar honderdduizenden internetabonnees worden aangeklaagd door auteursrechtenorganisaties die snel geld willen verdienen.

In plaats van een downloadban stelt het parlement voor dat de entertainmentindustrie zich meer moet concentreren op het aanbieden van legale, geauthoriseerde alternatieven. Momenteel is het praktisch onmogelijk om legale hogekwaliteitskopieën van recente films of tv-shows te downloaden in Nederland.

Het standpunt van het Nederlandse parlement is in lijn met een rapport van de overheid uit 2009. De conclusie van het rapport was dat downloaden een algemeen positief effect heeft op de Nederlandse economie. Hoewel toegegeven werd dat de industrie enige verliezen lijdt, wegen die niet op tegen de voordelen van het delen van bestanden.

Het was overigens dit rapport dat de Zwitserse overheid ertoe aanzette downloaden legaal te houden.

Hoewel dit voorstel een overwinning is voor partijen die downloaden legaal willen houden, heeft Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven aangekondigd dat hij het voorstel in een andere vorm wil terugbrengen. Of dat de huidige bezorgdheden van het parlement zal aanpakken, moet afgewacht worden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.