Redactie

Bottom

Begin jaren ’90 sublimeerden Rik Mayall en Adrian Edmondson alle rollen die ze de jaren daarvoor hadden vertolkt in de nieuwe lichting Britse comedy (denk bijvoorbeeld aan hun bekendste rollen in The Young Ones, maar ook hun bijna vergeten optredens als de Dangerous Brothers) in de twee zielige rotzakken uit Bottom.

Richard ‘Richie’ Richard en Eddie Hitler zijn twee steuntrekkers die de hele dag op café hangen, tevergeefs van bil proberen te geraken, en zich vooral laten leiden door hun hebzucht, onderdrukte bronstigheid, en andere menselijke dingen die hen niet vreemd zijn.

De humor in Bottom laveert van scherp naar platvloers: soms wordt er bij gebrek aan pointe snel iemand op zijn bakkes geslagen. Maar dat is net het handelsmerk geworden van de twee: een mix tussen gemakkelijke slapstick, goed getimde idiotie, en hier en daar een rake observatie.

Er kwam geen vierde reeks meer omdat moedertje BBC de scenario’s had afgekeurd (‘Eén of andere lesbienne’, opperde Mayall destijds in de Britse pers), maar het duo zette zijn act wel verder in zaalshows.
 

Zondag 29 mei, Nederland 3, 23u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.