Redactie

Blood Diamond

Het heeft nog altijd iets vorts om een schiet- en vechtfilm in een bestaand (of toch relatief recent) oorlogsgebied te situeren, maar Blood Diamond is niet zomaar een action flick: het is er eentje met hersens én een hart.

De film speelt zich af in het door een burgeroorlog geteisterde Afrikaanse land Sierra Leone aan het einde van de jaren negentig, waar gewapende milities massamoorden en -verkrachtingen plegen, legers worden opgebouwd met gebrainwashte kindsoldaten, en blank tuig begint neer te strijken op zoek naar fortuin in de rijke diamantmijnen.

Hoofdpersonage Danny Archer (Leonardo DiCaprio) behoort aan het begin van de film tot die laatste kaste, maar wordt zowaar een beter mens wanneer hij noodgedwongen de met een monsterlijk grote diamant gevluchte loonslaaf Solomon Vandy (Djimon Hounsou) in bescherming moet nemen.

Blood Diamond was – samen met Scorseses The Departed – de film waarin de echte filmcarrière van DiCaprio begon: hij pompte eindelijk een beetje carrure in zijn voormalige knapenlijf, en gebruikt zijn nieuwe imago om het potentieel dat al in hem zat ten tijde van What’s Eating Gilbert Grape (met zijn onvergetelijke mongolenrol) te laten floreren.

Zaterdag 30 april, VT4, 21u10

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.