Redactie

BBC iPlayer gaat internationaal

De onlinevideospeler van de BBC komt dit jaar nog naar West-Europa. Wie het aanbod van de zender wil, moet er wel voor betalen.

De iPlayer is een video-on-demand-platform van de BBC. Met de speler kunnen Britten recente en oudere programma’s gratis online opvragen. Enkele titels uit het uitgebreide aanbod zijn Top Gear, Doctor Who en Fawlty Towers. BBC Worldwide zegt al langer het platform ook buiten Groot-Brittannië te willen aanbieden, maar dat wordt nu concreet.

Volgens The Guardian wordt het aanbod voor het buitenland niet gratis, zoals voor de Britten het geval is. De prijs staat nog niet vast, maar in West-Europa zou het bedrag onder de tien dollar (zes pond of zeven euro) per maand liggen.

iPad
De geplande uitrol naar West-Europa is een eerste experiment. Daarom is de videospeler in eerste instantie enkel op de iPad te bekijken. Later volgen andere platformen.

Daarmee hervalt de Britse openbare omroep wel een beetje in een oude gewoonte. Zo kreeg de iPlayer in 2007 al kritiek dat deze alleen op Windows draaide. Die keuze werd gemaakt vanwege de kopieerbeveiliging DRM, maar lokte fel protest uit onder gebruikers van openbronsoftware. Zij vonden dat de Britse kijker zo werd verplicht om producten van Microsoft aan te schaffen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.