Redactie

American Gigolo

Richard Gere is, net als George Clooney, zo’n figuur die twéé filmcarrières op zijn naam heeft staan: eers kwam de mooie jonge god, daarna pas het Hollywoodicoon. Voor Gere mag je die eerste periode ergens in de vroege jaren ’80 zoeken, met prenten als Breathless, An Officer and a Gentleman, en deze American Gigolo.
 

Maar Gere loopt in die laatste film, die vanavond op Vitaya loopt, zeker niet alleen maar de schone jongen te wezen. Hij speelt een jonge manhoer die ten onrechte wordt beschuldigd van moord, terwijl we in de afwikkeling van zijn zaak ook stilaan zijn drijfveren te zien krijgen. En die zitten, ondanks zijn dikke Mercedes en de onschatbaar dure vaas in zijn rijkeluisappartement, niet in het geld.

De periode die Gere inluidde met American Gigolo was van korte duur. Vanaf de vroege jaren ‘90 werd de ondertussen 62-jarige acteur al een beetje grijs aan de slapen, en sloeg hij andere wegen in als slechterik (Internal Affairs), door omstandigheden geplaagde hoofdpersoon in een thriller (Final Analysis, Red Corner) en onstuitbare, oudere romanticus (Autumn in New York). Net als Clooney vond Gere zichzelf, tijdens die echte glorieperiode, ook opnieuw uit als een bevlogen humanist.

Zaterdag 29 oktober op Vitaya om 21u15

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.