Redactie

A Simple Plan

Sam Raimi, vooral bekend van de Evil Dead-reeks, zegde halfweg de jaren ’90 het horrorgenre voor lange tijd vaarwel om eerst een western (The Quick and the Dead), daarna een paar psychologische thrillers (deze A Simple Plan bijvoorbeeld) en vervolgens zelfs publieksblockbusters (de Spider-Man-reeks) te maken.


Een goed plan, want met de Canvasfilm voor vanavond leverde hij in ieder geval een memorabele prent af over de sociale en psychologische machinaties van hebzucht. Beeld je dit in: drie simpele boertjes uit het Amerikaanse midwesten (gespeeld door Bill Paxton, Billy Bob Thornton en Brent Briscoe) vinden een neergestort vliegtuig met aan boord vier miljoen dollar. Wat doen ze daarmee? Meenemen, natuurlijk, want geen van de drie heeft het al te breed.

In een mindere film komt er op dit moment een meedogenloze moordenaar in beeld, die de sporen van de eerlijke vinders volgt, de meest vervangbare van het drie van kant maakt, en de andere twee verplicht om voor hun leven te vechten. Maar niets van dat alles gebeurt in A Simple Plan: de echte dreiging, die eveneens resulteert in een paar doden, gaat volledig van henzelf uit. Knappe, beklijvende, spannende en confronterende prent.

Vrijdag 23 september, Canvas, 22u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.