Redactie

Review: PMC GB1i luidsprekers

Bij de consument die in de markt is voor nieuwe luidsprekers, klinkt de naam PMC allicht niet bekend in de oren. Bij de professional is dat wel even anders. Binnenkort kan die situatie er echter heel anders uitzien, want de Britse fabrikant heeft nu ook de stap naar de huiskamer gezet met modellen zoals deze GB1i.

PMC – kort voor Professional Monitor Company – is een Engelse luidsprekerbouwer die zich tot nu toe heeft toegelegd op studiomonitors. Dat de luidsprekers van de fabrikant in de smaak vallen bij een veeleisen publiek blijkt uit de grote namen die op het gebruikerslijstje prijken, zoals Stevie Wonder, Robbie Williams, Coldplay, Peter Gabriel, Kraftwerk enzovoort. Ook een aantal films die bekendstaan om hun uitstekende soundtrack zijn op PMC’s gemaakt, zoals The Passion of the Christ, Signs en Terminator 3. Onder de indruk? Wij ook.

Eleganter en compacter
De studiomonitors van het merk zijn echter grote, hoekige en – dare we say it? – lompe gevallen die in de huiskamer even welkom zijn dan een betonmixer. Dat beseft PMC ook, en daarom ontwikkelde het een luidsprekerserie die specifiek voor de huiskamer bestemd is. Die speakers zien er een stuk eleganter uit dan hun studiobroeders en zijn bovendien veel compacter. Uit het ‘huiskamergamma’ van PMC testen we de GB1i kolomluidspreker (1.936 euro/paar), een tweewegontwerp met twee drivers die verborgen zitten onder een afneembare grille.
 

Transmissielijn
Onderaan op de GB1i zit een afgeschermde opening die doet denken aan een basreflexopening. Het blijkt echter een de poort van de transmissielijn te zijn. In de kast zit immers een soort labyrint met de midlaagdriver aan het ene uiteinde en de poort onderaan aan het andere. Het doel van dit alles is om een diepere, krachtigere laagweergave te realiseren binnen een bepaald kastformaat.

De versie die we op test kregen is uitgevoerd in licht eiken, maar je kan deze PMC’s ook in walnoot, zwarte es en kerselaar bestellen. En wie de GB1i’s als basis voor een surround-systeem wil gebruiken, zal verheugd zijn om te horen dat ook een bijbehorende center-speaker en subwoofer verkrijgbaar zijn. De kast is alleszins een no-nonsense ontwerp, wars van enige frivoliteiten. Achterop zit een dubbel stel luidsprekeraansluitingen, zodat je de GB1i’s desgewenst kan bi-wiren of bi-ampen.

,

Luisteren
We sluiten de luidsprekers aan op een stel McIntosh-monoblokken en een Sonos ZP90 met Apple Lossless-bestanden. Voor de D/A-conversie en processing zorgt een Meridian 861V4.

Het hoog trekt daarbij meteen de aandacht. Het is zeer vloeiend, zacht, natuurlijk en bijgevolg een genot om naar te luisteren. Ook is de uitsterftijd opvallend kort, wat voor een betere ritmische ervaring en een meer relaxte sound zorgt. De bijzondere kwaliteiten van het hoog zijn eveneens aanwezig in het mid. Stemmen klinken dan ook absoluut geweldig op de PMC’s. Ook het laag is erg goed, iets waar de transmissielijnstructuur ongetwijfeld een aandeel in heeft. Zowel kwantitatief als kwalitatief weet het te overtuigen, met een ruim bereik en behoorlijk wat definitie.

Een ander pluspunt is het brede, natuurlijke en evenwichtig opgebouwde stereobeeld dat je erbij krijgt. Toch merken we ook een minder praktisch trekje op: de versterker moet stevig aan het werk om wat volume uit de GB1i’s te halen. Dat heeft alles te maken met de lage gevoeligheid van de speaker.

Een erg lekker klinkende speaker, deze GB1i, al neem je hem niet bepaald gratis mee naar huis.

SPECIFICATIES: PMC GB1i

Type: 2-weg met transmissielijn
Woofer/midrange: 140 millimeter
Tweeter: 27 millimeter soft-dome
Overgangsfrequentie: 2 kHz
Frequentiebereik: 29 Hz – 25 kHz
Gevoeligheid: 87 dB
Impedantie: 8 Ohm
Afmetingen (HxBxD): 870 x 155 x 234 millimeter
Gewicht: 10,5 kilogram
Prijs: 1.936 euro/paar

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.