Redactie

Review: Parrot Zikmu by Starck

De Zikmu luidsprekers zijn het resultaat van een Frans onderonsje tussen Bluetooth-specialist Parrot en topdesigner Philippe Starck. Maar niet alleen het design is opvallend…

Parrot’s Zikmu is duidelijk een designstatement. Van de verpakking – een case die net zo goed voor een tuba bestemd kon zijn – tot de luidsprekers zelf: het ziet er allemaal erg smaakvol uit. Alleen de kunststof basis doet enigszins afbreuk aan de chique uitstraling van de Zikmu. De speakers komen modern en stijlvol uit de hoek, maar dankzij de elegante vormen en compacte opbouw zijn ze nooit ongewenst opvallend aanwezig in een interieur.

Draadloos wondertje
De Zikmu is een actieve luidspreker, die aangestuurd wordt door klasse-D versterkermodules van 100 watt en een broertje dood heeft aan kabels. Beide speakers worden met elkaar verbonden door een Bluetooth-verbinding – het handelsmerk van Parrot – en kunnen volledig draadloos van muziek worden voorzien langs een Bluetooth- of WiFi-verbinding.

De enige twee kabels die je moet aansluiten zijn bestemd voor de stroomvoorziening. Je kan desgewenst ook twee toestellen aansluiten met een stereo cinch-kabel; in de voet van elke luidspreker zit een geschikte ingang.

Een muziektelefoon verbinden met de luidsprekers is kinderspel, maar de Parrot-software geeft verstek als we muziek naar de luidsprekers willen sturen langs de Bluetooth- en WiFi-verbinding van een pc. Mogelijk een compatibiliteitsprobleem met de hardware van onze test-pc dat met de zonet aangekondigde firmware-update opgelost wordt.

Bovenop de rechterluidspreker staat een geïntegreerde iPod-dock, bovenop de linkerspeaker een oplichtend bedieningspaneeltje voor de belangrijkste functies. Een minimalistisch aandoende remote maakt het plaatje compleet.

Slanke NXT-panelen
Voor de geluidsweergave staan twee opvallend slanke NXT-paneeltjes in, een technologie die gebruikmaakt van een trillend diafragma in plaats van klassieke conussen. Ze worden bijgestaan door een normale down-firing woofer in de voet van iedere luidspreker.

De NXT-panelen zijn bipolair, en sturen muziek onder een grote hoek de kamer in. Daardoor is de sweet spot opvallend groot, al gaat het wel enigszins ten koste van de plaatsing van stemmen en instrumenten, en – in mindere mate – het stereo-effect. Het zorgt voor een klankafbeelding die een stuk diffuser is dan bij een traditionele luidspreker, alsof er een luchtig laagje geluidsbehang in de kamer hangt.

Praktisch en modieus
Hifi-puristen en analytische luisteraars blijven wellicht op hun honger zitten, maar dat is ook niet de doelgroep waarop Parrot mikt. De Zikmu richt zich vooral op praktisch ingestelde muziekliefhebbers met een voorliefde voor design en draadloze streaming-mogelijkheden. Die hebben aan deze creatie van Parrot en Philippe Starck een makkelijk in het gehoor liggende, innovatieve luidspreker die in elk interieur in te passen valt.

Vanaf het tweede kwartaal van 2010 wordt de bevallige Zikmu trouwens beschikbaar in drie nieuwe kleuren (onder de naam ‘Zimu in Color’), wat het modieuse karakter van deze speaker nog harder in de verf zet.

Adviesprijs: 1.200 euro (februari 2010)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.