Redactie

Review: Data Robotics Drobo FS NAS

Bestanden centraal opslaan op een thuisnetwerk is niet voor iedereen weggelegd. Ondanks de interessante prijzen van NAS-oplossingen en de mogelijkheden die ze bieden voor multimedia, blijft toch wat technische voorkennis nodig om met zo’n toestel uit de voeten te kunnen.  De Drobo FS pakt het echter (iets) anders aan.

Vooral de installatie van een NAS-oplossing blijkt vaak geen pretje, zeker als je weinig kaas hebt gegeten van compterterminologie en netwerkverkeer. De Drobo FS probeert het beginnende gebruikers alvast een stuk makkelijker te maken. De installatiegids verwoordt het mooi: installeer eerst de software op je pc, plaats de harde schijven in de Drobo FS en start daarna de NAS op. Meer stappen omhelst de installatieprocedure niet.

Aangezien de Drobo FS zonder harde schijven wordt geleverd, moet je die zelf in het toestel installeren. Dat klinkt gelukkig ingewikkelder dan het is; het ligt binnen ieders mogelijkheden. Wij duwen twee schijven van één terabyte in de Drobo FS, die meteen worden voorbereid als mirror van elkaar (RAID-1). Alleen word je met die keuze op geen enkel moment geconfronteerd, wat alweer goede punten oplevert voor het installatiegemak.

Volautomatisch
Dat is meteen ook hét punt waar Data Robotics het verschil maakt met de concurrentie: de ‘BeyondRAID’-technology zorgt ervoor dat volautomatisch de meest geschikte RAID-vorm wordt toegepast. Vanaf drie schijven – er is plaats voor vijf – offer je ongeveer dertig procent van de totale capaciteit op voor gegevensredundantie, een term die aangeeft dat je wat opslagruimte opoffert in ruil voor een doorgedreven vorm van databescherming. Begeeft één van je drie (of meer) schijven het onverwacht, dan raak je dus geen gegevens kwijt.

En daar blijft het niet bij. Wil je de startkost onder controle houden door bijvoorbeeld ‘maar’ twee harde schijven in het toestel te installeren, dan kan je de opslagcapaciteit zonder een greintje pijn verder uitbreiden zodra je daar behoefte aan hebt – bijvoorbeeld bij een forse aangroei van je filmcollectie. Een schijf bijvoegen kan zonder dataverlies en zonder downtime. Zelfs verschillende merken en capaciteiten mixen vormt geen probleem. Zodra je vier of meer schijven gebruikt gaat de bescherming van je data er nog verder op vooruit: er moeten dan al drie schijven tegelijkertijd de brui aan geven, willen de data foetsie zijn. Deze RAID-6 optie moet je wel expliciet in de beheersoftware van de Drobo FS aanvinken.

Al bij al kun je van een moderne NAS niet veel meer verwachten wat opslagkeuzes en gebruiksgemak betreft.

Manuele configuratie
Ietwat apart is dat je de Drobo FS moet configureren via een lokaal te installeren applicatie, waar andere merken vaak voor een webinterface kiezen. Een toonbeeld van gebruiksvriendelijkheid is die niet, want je botst uiteindelijk toch op allerhande netwerkinstellingen. De afwezigheid van een uitgebreide webinterface betekent echter niet dat de Drobo FS verstoken blijft van andere toepassingen.

Zo vind je op www.drobo.com/droboapps een reeks applicaties om de functionaliteit uit te breiden met bijvoorbeeld mediastreaming, een FTP-server of een webserver. Heb je een Mac, dan is het goed om te weten dat Time Machine ondersteund wordt.

,

Een andere veelbelovende app is die van Oxygen Clouds. Daarmee maak je de inhoud van de Drobo FS eenvoudig beschikbaar via elk apparaat met webbrowser. Een ‘personal storagecloud’ dus, net zoals de Pogoplug van Cloud Engines en eveneens met een systeem op basis van gebruikersaccounts.

Benieuwd hoe dat precies werkt, want op het moment van testen zit deze software nog in bètafase.

In de hele filosofie van ‘keep it simple‘ lijkt het logisch dat Data Robotics geen extra poorten levert op de Drobo FS. Toch is dat jammer, want een printer delen op het netwerk of een externe harde schijf aansluiten voor bijvoorbeeld externe back-ups is daardoor niet mogelijk met de Drobo.

Vergelijken we de Drobo FS met NAS-oplossingen van Synology, Thecus of QNAP, dan moeten we echter concluderen dat de Drobo FS voor zijn vele geld veel minder functies en prestaties aan boord heeft, en dat het verschil qua gebruiksvriendelijkheid echt niet zo groot is als ze bij Data Robotics beweren.

Data Robotics Drobo FS
Prijs: 619 euro (zonder schijven) (september 2010)

PRO: eenvoudige installatie van schijven; flexibele RAID-modi; plaats voor vijf schijven.
CONTRA: zeer middelmatige prestaties; geen USB/eSATA-aansluiting(en)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.