Redactie

M2Tech hiFace verstuurt 24-bit geluid langs USB

Een computer kan perfect dienst doen als bron voor een hoogwaardig muzieksysteem. Maar hoe ontwijk je alle valkuilen die het digitale signaal uit je pc of laptop kunnen aantasten, voor het naar de DAC van je audioset wordt gestuurd? De M2Tech hiFace, een betaalbare 24-bit/192kHz digital audio interface, lijkt geknipt voor die taak.

De M2Tech hiFace is het geesteskind van Pierre Rolduc van Audiophile Music Dot Com uit Italië. Het gaat om een compact toestelletje (10,2 bij 2,2 bij 2 centimeter) dat iets weg heeft van een usb-geheugenstick, maar het vertolkt een heel andere rol.

Deze audio interface haalt een zo zuiver mogelijk digitaal audiosignaal uit de usb-aansluiting van een pc of Mac, zodat het in optimale conditie verstuurd kan worden naar een externe digitaal-analoog omzetter. Interessant voor wie een externe DAC in huis heeft, of bijvoorbeeld over een av-receiver of cd-speler met digtale ingang beschikt en die met een computer wil verbinden.

24-bit langs de USB-aansluiting
Opvallend is dat de M2Tech hiFace het digitale signaal ‘aftapt’ van een usb-aansluiting, en dat met een maximale bitdiepte en samplefrequentie van 24-bit/192kHz. Er hoeft dus geen hardware geïnstalleerd te worden in de computer, en de bitdiepte is bij usb-uitvoer is niet beperkt tot 16-bit.

Dat is bij nagenoeg alle andere usb-oplossingen wel het geval, wat beperkingen oplegt bij het beluisteren van hi-res muziekdownloads vanaf je computer. Dat soort muziekbestanden wordt steeds vaker in 24-bit uitvoering beschikbaar bij gespecialiseerde downloaddiensten, en biedt een potentieel betere kwaliteit dan cd-schijfjes.

Die tour de force krijgt de hiFace voor elkaar dankzij de specifieke drivers (stuurbestanden) die bij het toestel worden geleverd. Die zorgen er ook voor dat het besturingssysteem van je pc of Mac geen ongewenste ingrepen uitvoert bij de verwerking van het digitale signaal.

Momenteel zijn er al drivers beschikbaar voor Windows 7, Vista en XP. Geschikte drivers voor Mac- en Linux-systemen worden binnenkort vrijgegeven.

Betaalbaar
De M2Tech HiFace heeft geen externe voeding nodig, en stuurt het digitale signaal uit langs een digitale S/PDIF-aansluiting. Je haalt ‘m in huis voor 115 euro, inclusief verzendkosten. Voor de uitvoering met BNC-connector betaal je 135 euro. Daarmee ligt het prijskaartje een stuk lager dan bij vergelijkbare oplossingen.

Het toestelletje kan ook aangeschaft worden bij één van de dealers, die je op de onderstaande webpagina van Durob Audio terugvindt.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.