Redactie

LG trekt ten strijde tegen de vuvuzela

De vuvuzela beheerste de eerste weken van de wereldbeker voetbal. Electronicafabrikant LG beweert nu een remedie te hebben voor wie het geluid van de Zuid-Afrikaanse toeter beu is: ‘Clear Voice’-technologie. Dat wilden we wel eens zien… en horen.

Nooit eerder wist een eenvoudige plastic toeter zo’n wereldwijde hetze te creëren als de vuvuzela. Sommige kijkers storen zich intussen niet meer aan het constante gezoem, andere voetbalfans worden er nog steeds moordlustig van. Nadat tv-zenders eerder al maatregelen namen tegen de toeters door bijvoorbeeld andere microfoons te gebruiken voor de commentaarstem, springt nu ook LG op de antivuvzelakar.

Het geheime wapen van de Zuid-Koreaanse fabrikant? ‘Clear Voice’-technologie, een geluidsfilter die extra nadruk moet leggen op stemgeluiden en omgevingsgeluid naar de achtergrond moet verdrukken. Het gaat om een instelling die beschikbaar is op alle lcd-, led-lcd- en plasma-tv’s uit de 2010 line-up van LG; de kijker kan ze eenvoudig activeren via het optiemenu.

Proef op de som
Nu wil het toeval dat we net een gloednieuwe LG-televisie in ons testlab hebben staan, de LG 47LX9500 3D-televisie. Daar maken we gebruik van om enkele WK-wedstrijden mee te pikken (jawel, voetbal kijken op kosten van de baas) terwijl we met de filterinstellingen aan de slag gaan.

Al snel blijkt dat de ‘Clear Voice’-filter de hoge verwachtingen niet kan inlossen. De instelling pept stemmen inderdaad op, maar bij momenten geeft ze ook het frequentiegebied waarin de vuvuzela’s actief zijn een boost. Het is dus geen magische oplossing; de vuvzela’s blijven gewoon hoorbaar. Ook wanneer we aan de slag gaan met de treble– en bass-instellingen merken we niet meteen beterschap.

Alternatieven
De vuvuzela blijkt vooral actief te zijn rond een frequentie van 233 Hz en veelvouden daarvan. Drijft het geluid van de toeters je echt tot aan de rand van de waanzin, dan kan je op je eigen toestel experimenteren met de ingebouwde equalizer of een stem- of dialogeninstelling. Computergebruikers vinden op internet een aantal softwarematige filters die de strijd aangaan met de vuvuzela.

Leveren ook die oplossingen geen resultaat op dat je bevalt, dan kan je alleen nog hopen dat de supporters in het stadion wat luider gaan zingen zodat de toeters overstemd worden. Het Oranjelegioen in Zuid-Afrika weet dus wat hen te doen staat…
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.