Redactie

Kleine filmstudio maakt HDR-video

Soviet Montage, een klein filmproductiehuis, is erin geslaagd om een film te maken met de fotografische techniek van hoog dynamisch bereik: veel details in de schaduwen en in de fel belichte delen.

De techniek van high dynamic range of HDR is al een tijdje bekend in de fotografie. Een fotograaf neemt een onderbelichte foto en exact dezelfde overbelichte foto. De overbelichte foto heeft meer details in de schaduwen vastgelegd. De onderbelichte foto toont betere details in de lichte delen. Die fotograaf voegt de twee beelden dan samen om zo een foto te maken die meer detail heeft dan een gewone camera zou genereren.

Om de fototechniek ook op video toe te passen, heeft Soviet Montage uit San Francisco twee digitale fotocamera’s aan elkaar bevestigd. De ene Canon 5D Mark II maakt een overbelicht filmpje, de andere een onderbelicht. De twee filmpjes worden in de nabewerking samengevoegd.

Soviet Montage is spaarzaam met de details over de software die het gebruikt om de twee films te bewerken. Ze zeggen alleen dat ze “uiteenlopende HDR-bewerkingssoftware” hanteren, maar vertellen niet of dat nu bijvoorbeeld Adobe Photoshop, Photomatix van HDRsoft of Pixel Bender in Adobe After Effects is.

Het productiehuis heeft een Vimeo-filmpje online gezet om de HDR-techniek in films te demonsteren.

Het leuke aan de nieuwe techniek is dat de twee beelden voor een HDR-filmpje gelijktijdig worden gemaakt. Dat maakt het vooral makkelijker om beelden van mensen te maken. Die blijven immers nooit lang genoeg stilstaan om de opeenvolgende foto’s met verschillende belichting te maken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.