Redactie

E-boeken lezen trager

Wie elektronische boeken op een iPad of Kindle leest, doet dat trager dan met een echt boek. In leescomfort is er nauwelijks onderscheid.

Een vergelijkend leesbaarheidsonderzoek tussen een iPad, een Kindle 2, een papieren boek en een pc toont aan dat er een verschil ontstaat in leestijd. Maar ook hoe gebruikers tegenover de verschillende toestellen staan verschilt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Nielsen Norman Group bij 24 personen. Dat lijkt weinig, maar het is niet abnormaal bij leesonderzoeken. Ieder moest een kort verhaal van Ernest Hemingway lezen. Daar deden ze gemiddeld 17 minuten en 20 seconden over.

Achteraf bleek dat de iPad doorgaans 6,2 procent trager leest dan het gewone boek. Bij de Kindle is dit 10,7 procent trager.

Wel benadrukt het onderzoek dat er te weinig gegevens zijn om te concluderen dat er een groot verschil is tussen de onderlinge toestellen. Over lezen op de pc geeft het vreemd genoeg geen snelheidscijfers.

Ongemakken
In hun algemene waardering zijn de proefpersonen het meest tevreden over de iPad: het toestel krijgt een 5,8 op 7. Voor de Kindle en het gedrukte boek is dit respectievelijk 5,7 en 5,6. Alleen de pc scoort met zijn 3,6 bijzonder slecht.

Dat laatste kan voor een groot deel aan de perceptie liggen. Zo geven de respondenten aan dat de pc hen doet denken aan het werk. Over de iPad wordt dan weer gezegd dat het toestel veel te zwaar is. De Kindle op zijn beurt krijgt kritiek op de letterscherpte.

Tot slot geven de testpersonen aan dat een papieren boek meer ontspannend leest dan een elektronisch toestel. Maar toch zijn de onderzoekers optimistisch over de laatste categorie. De tevredenheid over elektronische leestoestellen is nu namelijk al hoger dan bij eerdere onderzoeken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.