Redactie

Belgacom toont cloudgaming met OnLive

De gamingdienst van OnLive komt volgend jaar naar België. Belgacom, dat het OnLive-serverpark voor heel West-Europa zal verzorgen, mag gedurende drie jaar als enige provider in België en Luxemburg de dienst aanbieden in een combinatiepakket met tv of internet.

Belgacom nam eerder een participatie van 2,6% in OnLive.

Om te kunnen gamen op je televisie heeft OnLive de zogenaamde Microconsole ontwikkeld. Dit bakje pakt het gecomprimeerde beeldsignaal uit en stuurt het over een HDMI-kabel naar je televisie. Op je computer of Mac moet je enkel een browserplug-in installeren. Met een smartphone of tabletcomputer volstaat het om de OnLive-applicatie te downloaden.

Geen laadtijden
Spellen starten onmiddellijk, zo blijkt uit een demonstratie in de Belgacomtorens in Brussel, en moeten bovendien speelbaar zijn op elk platform. ‘Convergence’, noemt Belgacom-topman Didier Bellens dit.

Zo moet je bijvoorbeeld thuis een spel kunnen starten op de televisie. Op de bus naar een vriend speel je verder op je smartphone via 3G, en eens aangekomen nestel je je achter zijn computer om hetzelfde spel te hervatten.

Shooters op tablet?
De verschillende inputmogelijkheden zijn wel niet geschikt voor elke game, zo blijkt uit een korte hands-on met de firstpersonshooter Borderlands op een iPad. Daarom zullen sommige spellen niet op elk platform ondersteund worden. Maar je kan wel overal meekijken hoe anderen spelen. 

In het hoofdmenu kan je een videomuur selecteren waarop allerlei spellen die op dat moment aan de gang zijn in realtime te volgen zijn. Selecteer je er eentje, dan kan je dat op een volledig scherm volgen.

,

Dat de nieuwste en grafisch zware games op een dergelijke waaier van toestellen gespeeld kunnen worden, is te danken aan de cloudtechnologie van OnLive. Dure hardware is niet meer nodig omdat het rekenwerk in de cloud gebeurt. Een snelle internetverbinding daarentegen is onontbeerlijk.

1.080p en 3D
Wil je bijvoorbeeld je personage laten springen, dan wordt dit commando over het internet naar de OnLive-servers verzonden. Die berekenen de uitkomst en genereren een videosignaal dat gecomprimeerd wordt teruggestuurd. De technologie laat volgens OnLive-oprichter Steve Perlman een beeldkwaliteit tot 1.080p toe, en ook 3D-beelden moeten mogelijk zijn.

Voor klanten van andere providers dan Belgacom zal de OnLive Microconsole los verkrijgbaar zijn in de handel. “Al zal dat wel duurder uitvallen dan onze aanbieding”, zegt Belgacom-topman Didier Bellens.

Testfase voor klanten
“Bovendien kan de snelheid van de dienst niet gegarandeerd worden voor niet-Belgacomklanten”. Over de prijs en de exacte datum van de lancering kan de topman geen uitspraak doen. “We beginnen nu met een testfase, waarvoor onze klanten zich ook kunnen inschrijven, en op basis daarvan wordt de uiteindelijke prijs bepaald.”

In de Verenigde Staten, waar OnLive sinds drie maanden beschikbaar is voor Macs en pc’s met een bedrade breedbandverbinding, zijn op het moment van schrijven 27 games beschikbaar, waaronder het recente Maffia II en de Lego-videospellen van Harry Potter en Batman.

Op het moment dat OnLive bij ons verkrijgbaar is, moeten er een pak meer spellen te koop of te huur zijn. Perlman schat dat het poorten van een pc-game een viertal weken in beslag neemt, en een consolespel zes à zeven.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.