Redactie

Youtube van start met betaalde downloads

Youtube biedt sinds januari op zeer kleine schaal gratis videodownloads aan. De Google-dochter zet nu de stap naar downloads op grotere schaal, waarvan een deel tegen betaling. Het gaat nog om een test.

Via een nieuw systeem kunnen geselecteerde Youtube-partners toestaan dat gebruikers hun filmpjes downloaden. Zij kunnen ervoor kiezen om hun werk gratis aan te bieden, of tegen een kleine betaling via Google Checkout. Daarbij duiden ze één van vijf soorten licenties aan, waaronder Creative Commons-varianten.

Op Youtube verschijnt dan onder de linkerhoek van een video een downloadoptie. Gebruikers zien in hun account een nieuwe tag genaamd ‘My purchases’, onder ‘My Video’s.’

MP4-bestand
De test is momenteel beperkt tot "een handvol" Youtube-partners, waaronder Khanacademy, Pogobat en Householdhacker. Laatstgenoemde vraagt 99 dollarcent voor een videodownload. De bestanden worden geleverd in MP4-formaat, zonder kopieerslot. Mogelijk volgen later nog andere formaten.

Youtube biedt ook downloads aan van onderwijsfilmpjes van Amerikaanse universiteiten. Dat kan nuttig zijn voor bijvoorbeeld reizende studenten of docenten die zo’n video in de klas willen laten zien, maar geen beschikking hebben over een internetverbinding.

Streams ripppen
Gebruikers die stream-ripping tools gebruiken om video’s te kopieren, hebben nog even speelruimte. Youtube werkt namelijk aan oplossingen om dit te verhinderen, zegt een woordvoerster tegen CNet. Downloaden van een Youtube-video zonder gebruik te maken van de nieuwe downloadoptie, is nu een schending van de gebruikersvoorwaarden van de website.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.