Redactie

Sony lanceert volgend jaar 3D-tv’s

Sony gaat tegen eind 2010 wereldwijd Bravia LCD-HDTV’s met 3D-mogelijkheden verkopen. Dat heeft de elektronicagigant woensdag aangekondigd in de aanloop naar de IFA-beurs in Berlijn.

Het concern gaat daarnaast nog veel meer toestellen voorzien van 3D-compatibiliteit, waaronder Blu-rayspelers, Playstation 3-consoles en Vaio-laptops. Hiermee wil het "een veelheid aan manieren bieden waarop 3D-content, van 3D-films tot stereoscopische 3D-spellen, thuis kan worden genoten".

Brilletje
Sony heeft helaas nog geen manier gevonden om het gehate speciale brilletje te omzeilen. Het bedrijf gebruikt een elektronische bril waarvan de glazen in hoog tempo afgesloten en weer geopend worden, terwijl het tv-toestel het beeld voor het linker- en rechteroog afwisselt. Dit levert de illusie van drie dimensies.

Programma’s
Content zou onder meer geleverd kunnen worden door aanbieders van satelliettelevisie. Zo heeft British Sky Broadcasting aangekondigd dat het volgend jaar in het Verenigd Koninkrijk een 3D-satellietkanaal zal introduceren. Sony zou met dit bedrijf een eigen 3D-kanaal plannen.

In Japan worden al programma’s in 3D uitgezonden.

Doorbraak
De initiatieven van Sony betekenen een belangrijke stimulans voor de 3D-industrie, die tot dusver vooral gericht was op bioscoopfilms. Er zijn weliswaar al HDTV’s met 3D-capaciteiten op de markt gebracht, onder meer door Mitsubishi. Maar nu ook een gigant als Sony zijn schouders eronder zet, komt een doorbraak naar de consumentenmarkt concreet in zicht.

Blu-ray

Nog meer goed 3D-nieuws: de Blu-ray Disc Association (BDA) heeft bekendgemaakt dat het gaat werken aan een uniforme specificatie voor het aanbod van 3D-content op Blu-rayschijven. De organisatie stelt een beeldresolutie van minimaal 1080p per oog voor.

De vereniging eist daarnaast achterwaartse compatibiliteit. "Dit betekent dat 3D-discs ook een 2D-versie van de film zullen bevatten, die kan worden bekeken op bestaande 2D-spelers. En 3D-spelers zullen consumenten de mogelijkheid bieden om hun bestaande bibliotheken van 2D-content af te spelen", aldus de BDA.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.