Redactie

Songbird 1.1.1

Mediabeheerprogramma Songbird heeft het bètalabel al even van zich afgeschud en is ondertussen aan zijn eerste grote update toe. Het openbron-mediaprogramma komt hiermee alweer een stap dichterbij volwassenheid.

De ontwikkelaar, die eerder al meewerkte aan Winamp, wilde een programma creëren waarmee je niet alleen je muziekverzameling kunt beheren, maar waarmee je ook online op ontdekkingsreis kunt gaan. Om meer te weten te komen over de artiesten die je al kent, maar ook om nieuwe talenten te leren kennen.

Ontegensprekelijk wil de ontwikkelaar ook een alternatief bieden voor iTunes. Hij verwijt dit programma enkel de onlinewinkel en mediaspelers van Apple te promoten. De invloed van iTunes op Songbird springt meteen in het oog, maar u merkt al snel dat het niet zomaar een goedkope kopie is.

Firefox-funderingen
Het programma is gebaseerd op Firefox en ook hier kan de interface in overzichtelijke tabs ingedeeld worden. Extensies zijn nog iets dat Songbird gemeen heeft met Firefox; er zijn reeds tal van extensies die Songbird voorzien van de nodige extra functies.

Het hoofdvenster met onderaan een fotostream van Flickr.

Enkele daarvan worden standaard met Songbird meegeleverd. De Mashtape-functie geeft u bijvoorbeeld een extra balk onderaan, waar allerlei extra informatie kan worden weergegeven. Dat gaat van nieuws en beoordelingen tot Flickr-foto’s en Youtube-video’s van uw favoriete groepen. Er is ook een Concerts-extensie, die concerten in de buurt weergeeft. Helaas is deze nog steeds zonder ondersteuning voor België of Nederland.

Door de extensies kunt u Songbird gemakkelijk uitbreiden met extra functies. Zo kunt u bijvoorbeeld songteksten laten weergeven of u andere, gelijkaardige nummers laten aanraden. Ook het uiterlijk kan aangepast worden met zogenaamde Feathers.

Veranderingen
Met versie 1.1 is er ondersteuning gekomen voor watch folders. Alle veranderingen die in die folders gebeuren, worden ook automatisch in uw Songbird-bibliotheek doorgevoerd. Manueel updaten wanneer u een nummer verwijdert of verplaatst, hoeft dus niet meer. Albumcovers kunnen nu ook makkelijk worden gedownload en de filterfunctie is sterk verbeterd.

Songbird is tevens een stuk minder gulzig geworden. Het is nog steeds een relatief zwaar programma (~115MB geheugenverbruik), maar het is er beslist op vooruit gegaan in vergelijking met versie 1.0.
 

Een nieuwe skin en enkele plugins later.

Er zijn nog een heleboel functies die Songbird voorlopig niet aankan, zoals bijvoorbeeld videobestanden afspelen. Het belangrijkste gemis is het ontbreken van een ripfunctie. Audio-cd’s importeren zit er dus niet in. Voorlopig moet u daarvoor bij een ander (freeware) programma terecht, maar een ripfunctie staat in de planning voor de volgende update in mei.

Windows (XP, Vista), Mac OS X, Linux

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.