Redactie

Sennheiser OMX 95 VC

Sennheiser biedt met de OMX 95 VC een luxueus alternatief voor een doordeweekse in-ear-hoofdtelefoon. Met een prijskaartje van 70 euro is het een relatief betaalbare upgrade voor wie beter geluid uit z’n draagbare speler wil halen.

De OMX 95 VC is een clip-on-hoofdtelefoon uit de Style-reeks van Sennheiser. Hij valt niet veel groter uit dan een normale in-ear-hoofdtelefoon, maar moet niet in het oorkanaal gepropt worden. Twee flexibele extensies bovenop de oortjes houden de set op z’n plaats, terwijl de oortjes zelf in de oorschelp worden gepositioneerd. Daarmee lijkt deze OMX 95 VC een gedroomd alternatief voor wie wel een compacte hoofdtelefoon wil, maar niet staat te springen om met pluggetjes in z’n oren rond te lopen.

Luxueus en compleet
De OMX 95 wordt in een mooie verpakking geleverd. Daarin vinden we naast de hoofdtelefoon nog een aantal accessoires: rubberen adapterstukjes in twee maten die voor een optimale pasvorm moeten zorgen, een setjes zachte pads en een opvallend mooi afgewerkt opbergbuideltje met een magnetische sluiting. Alles ziet er verzorgd uit, en de constructie van de hoofdtelefoon maakt een degelijke indruk.

In de 120 centimeter lange kabel die uitloopt op een haakse connector, zit een opvallend vormgegeven volumeregelaar verwerkt. Die is uitgevoerd in een lekker groot formaat; je kan het volume precies instellen zonder dat je kaboutervingertjes nodig hebt om de regelaar te hanteren. Minder handig is dat de regelaar zich moeilijk met één hand laat bedienen.

Comfortabel luisteren
De Sennheiser OMX 95 VC aanbrengen vraagt wat gewenning. Je plaatst eerst de earbuds in je oren, waarna je de clips achter je oren doorleidt. Dan is het alleen nog een kwestie van alles mooi in positie te brengen, zodat de hoofdtelefoon comfortabel zit en mooi past. Dat levert geen problemen op in de praktijk; ook na twee uur onafgebroken luisteren scoort het draagcomfort nog steeds hoog.

,

Anders dan anderen
De klank die we te horen krijgen als we de set op onze iPod aansluiten, laat zich moeilijk vergelijken met een klassieke hoofdtelefoon of een typische in-ear-set. Het geluid komt minder direct over dan bij een in-ear-hoofdtelefoon; er moet immers een grotere afstand overbrugd worden tussen weergever en trommelvlies.
Daardoor komt muziek wat minder intiem over dan bij een goede in-ear-set. De dimensies van het podium – de breedte-afbeelding in de muziek – lijken echter een stuk groter te zijn in vergelijking met in-ear-hoofdtelefoons uit hetzelfde prijssegment, zodat muziek meer ademruimte krijgt. Het is niet meteen beter of slechter, vooral anders.

Details komen mooi tot uiting, het totaalplaatje ligt relatief mooi in balans en de laagweergave is degelijk. De impact van de bassen haalt niet hetzelfde niveau als bij de betere in-ear-hoofdtelefoons, maar ze hebben voldoende diepgang om de ruime meerderheid van onze testtracks geloofwaardig te brengen. Wie leeft op een muziekdieet dat alleen uit hip-hop en elektronische muziek bestaat, blijft mogelijk wat op z’n honger zitten.

Weinig isolatie
De achilleshiel van dit clip-on-concept is de erg beperkte isolatie van omgevingsgeluid. Waar sommige in-ear-hoofdtelefoons erin slagen om nagenoeg alle omgevingsgeluiden te dempen tot een amper hoorbaar geluidsniveau, horen we bij de OMX 95 VC perfect wat er in onze omgeving gebeurt – ook als de muziek speelt. Op die manier krijgen externe stoorzenders de kans om het luisteren te verstoren, zodat we het volume al snel wat hoger instellen. Problematisch is het gelukkig niet, en dankzij de hoge efficiëntie van de set (116dB/mW) heeft deze Sennheiser ook niet veel vermogen nodig om onze muziek met genoeg volume de wereld in te sturen.

Sennheiser OMX 95 VC
Adviesprijs:
70 euro (juli 2009)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.