Redactie

Schietspellen goed voor de ogen

Actievideogames spelen kan een positief effect hebben op het zicht van volwassenen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die is gepubliceerd in Nature Neuroscience. Onderzoekers ontdekten dat mensen die veelvuldig actiegames spelen een betere contrastgevoeligheid hebben.

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Rochester hebben twee soorten games onderzocht. Eén groep gamers speelde in totaal vijftig uur lang Call of Duty 2 en Unreal Tournament 2004. Dat zijn spellen waarbij spelers veel moeten mikken en schieten op virtuele doelen. Een andere groep speelde visueel veel minder veeleisende spellen zoals Sims 2.

Contrastgevoelig
De mensen die de actiespellen speelden, bleken een verbeterde contrastgevoeligheid te hebben ten opzichte van de mensen in de andere groep. De verbeteringen liepen uiteen van 43 tot 58 procent. Een tweede onderzoek onder gevorderde spelers van actiegames toonde eveneens een verhoogde contrastgevoeligheid aan.

De contrastgevoeligheid wordt bepaald door de mate waarin iemand minimale verschillen in grijstonen kan onderscheiden. Met name bij ’s nachts autorijden of in zichtbeperkende omstandigheden is een hoge contrastgevoeligheid belangrijk. Vaak wordt het zicht aangetast naarmate mensen ouder worden. Een lui oog (amblyopia) is ook funest.

Visuele verwerking
"Voor zover wij weten, wordt hiermee voor het eerst aangetoond dat contrastgevoeligheid kan worden verbeterd met simpele training", aldus hoofdonderzoeker Daphne Bavelier. "Wanneer mensen actiespellen spelen, veranderen ze visuele verwerking door het brein. Deze spellen dwingen het menselijke visuele systeem tot het uiterste en het brein past zich aan."

Bavelier hoopt dat deze ontdekking kan worden gebruikt voor de verbetering van de contrastgevoeligheid, als aanvulling op hulpmiddelen als brillen of contactlenzen. Dat zou kunnen met een videogame-trainingsregime. Volgens haar kan het positieve resultaat na beëindiging van de training nog twee jaar of langer aanhouden.

Met een bijdrage van Steven Musil

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.