Redactie

Pioneer stopt met tv-toestellen

Elektronicafabrikant Pioneer stopt in maart 2010 met het produceren van televisietoestellen. Het bedrijf moet door de economische crisis grondig herstructureren en wil zich daarom weer enkel toeleggen op auto-elektronica en audioproducten.

Voor het fiscale jaar 2009 voorspelt Pioneer een recordverlies. Daardoor voelt het zich gedwongen om de herstructurering, die het sinds 2008 doorvoert, verder op te drijven. Dat wil zeggen dat er op termijn wereldwijd zesduizend vaste en vierduizend tijdelijke banen verdwijnen. Momenteel telt het bedrijf 36.900 werknemers, nadat er de laatste negen maanden van 2008 al 5.900 werkkrachten verdwenen.

Pioneer zit sinds begin deze eeuw in de televisiemarkt, maar mikt daarbij op geavanceerde (duurdere) modellen. Nu HD-televisies meer en meer gemeengoed worden, lijkt het voor Pioneer de beste keuze om zich weer toe te spitsen op zijn oorspronkelijke markt. Pioneer verkoopt ook toestellen die het door Sharp laat produceren, en ook deze verkoop stopt. Wel belooft het bedrijf dat dit niets verandert aan de garantie en de dienst na verkoop.

Belgische jobs niet bedreigd?
In België werken in totaal 227 mensen voor Pioneer, maar het is niet duidelijk of deze ook vallen onder de tienduizend banen die verdwijnen. Volgens Frank van Leuvenhaege, algemeen directeur van Pioneer Benelux, is de kans niet zo groot, aangezien er in oktober al 35 mensen moesten vertrekken. In Nederland werken er zestig mensen voor het bedrijf; ook hier zijn er vorig jaar al acht afgevloeid.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.