Redactie

Massatest: hoge definitie in je handpalm

Naast een zakdoek en een bos sleutels is een mobiele telefoon niet meer weg te denken uit de gemiddelde broekzak of handtas. Met de meeste van deze gsm’s kun je foto’s maken, en een groot aantal ervan biedt zelfs de mogelijkheid om bewegende beelden op te nemen.

De kwaliteit van deze filmpjes is echter meestal bedroevend. De resolutie is te laag, of er kan enkel op de snelheid van een geforceerde diavoorstelling gefilmd worden. De kwaliteit en de zoommogelijkheden van de lens zijn vaak onvoldoende om een degelijk beeld te schieten. Bovendien ontbreekt meestal de mogelijkheid om beelden in HD-kwaliteit op te nemen.

Daarom testen we acht compacte HD-camera’s in verschillende prijsklasses en kijken we eveneens naar een aantal videodiensten in hoge definitie.

Dalende geheugenprijzen
Dankzij de almaar dalende prijzen van flashgeheugen komen er steeds meer compacte en bovendien betaalbare toestellen op de markt die HD-beeldmateriaal kunnen vastleggen. Het mag geen verrassing zijn dat HD z’n weg gevonden heeft naar traditionele camcorders zoals de Samsung VP-HMX20C, en naar camcorders met pistoolgreep zoals Sony’s HDR-TG7VE, de Sanyo Xacti CG 10 en Toshiba’s Camileo P10.

Toestellen zoals de Kodak Zx1, Creatives Vado HD en de Flip Mino HD zijn nauwelijks groter dan een gsm en hebben zeer weinig instelmogelijkheden, maar beschikken toch over een beeldsensor die de actie in hoge definitie vastlegt.

Ook de 10,1 megapixel Lumix TZ-7 van Panasonic, eigenlijk een compacte digitale camera, filmt in HD. Al deze toestellen hebben een intern geheugen, dat vaak nog uitbreidbaar is met extra geheugenkaarten. Geen gezeul dus met bandjes of beschrijfbare dvd-schijfjes.

,

Natuurlijk leggen we bij onze tests de nadruk op de beeldkwaliteit. Wie een klein fortuin uitgeeft aan een HD-toestel, wil vooral niet geconfronteerd worden met fletse kleuren, wazige beelden of artefacten als gevolg van een slechte compressiemethode. We nemen dus in tal van omstandigheden een aantal testfilmpjes op waarmee we de beeldkwaliteit van de toestellen kritisch kunnen vergelijken.

We beoordelen deze testbeelden in eerste instantie op een normaal computerscherm van 22 inch. Camera’s die de mogelijkheid bieden om verbonden te worden met een digitaal televisietoestel, worden in onze testruimte aangesloten op een Philips 42PFL7603D, dat 42 inch meet.

We geven ook bijzonder veel aandacht aan het bedieningsgemak van het toestel. Een gezellig uitstapje met de familie mag immers niet ontaarden in een worsteling met de camcorder.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.