Redactie

Marantz UD9004 brengt Blu-ray- en SACD tot leven

Blu-ray-spelers zijn er intussen voor ieders budget. Alleen in het extreme topsegment – de high-end markt – is de keuze momenteel nog wat beperkter. Marantz doet daar wat aan, met de ambitieuze UD9004 SACD- en Blu-ray-speler.

De UD9004 is een fusie van Marantz vlaggenschip, de SA-7S1 SACD-speler, en de Blu-ray-technologie van de fabrikant. Marantz zet deze speler neer als een referentie-ontwerp voor puristen die een optimale beeld- en muziekweergave eisen, en dat zowel met CD, SACD, DVD-video als Blu-ray.

Beeldkwaliteit van de bovenste plank
Het videocircuit is opgebouwd rond een Silicon Optix Realta-processor die HQV (Hollywood Quality Video) biedt, een video-processing-platform met professionele broadcast-kwaliteit. De featurelijst wordt exclusief bevolkt door ronkende termen zoals pixel-voor-pixel I/P-conversie, 1.080p-upscaling door een volledig 10-bits proces voor standard definition-beelden (SD), Detail Enhancement, DNR (Digital Noise Reduction) en een hoogwaardige analoge video-uitgang met een 297MHz/12bit Video D/A-converter.

Om het 1.080/24p-beeld verder te verbeteren, kan de UD9004 de audio- en videosignalen scheiden via de dubbele HDMI-uitgangen op de achterzijde van het toestel. Dit zou het puurst mogelijke resultaat moeten leveren. Deze ‘AV Pure Direct’-mode minimaliseert het negatieve effect van signalen die samen lopen en
vermindert signaaldegradatie dankzij een korter signaalpad en minder verwerkingsstappen.

Audio niet minder belangrijk
Voor de audioprestaties haalde Marantz een minstens even indrukwekkend aantal kunstgrepen boven. Dat uit zich bijvoorbeeld in een verkoperd chassis dat in drie secties werd verdeeld. Daardoor worden de audio-, video- en voedingscircuits gescheiden van elkaar zodat de uiterst gevoelige audiocomponenten optimaal afgschermd worden.

Het audiogedeelte kan alleszins mooie adelbrieven voorleggen: het is afgeleid van de SA-7S1 SACD-speler. Het circuit maakt gebruik van de Marantz HDAM-SA2’s voor alle kanalen, wat garant staat  voor snelle, precieze signaalversterking met een grote bandbreedte. Een eigen, overmaatse ringkerntransformator zorgt voor de stroomvoorziening.

High definition-audioformaten worden verwerkt door een 32-bits ‘floating point’ DSP van Analog Devices en geconverteerd maar een meerkanaals LPCM-signaal van hoge kwaliteit. De weergave van audio kan nog verder verbetert worden via de ‘Pure Direct’-mode, die de videosecties en het display uitschakelt voor de best mogelijke audioprestaties.

Gebouwd als een tank
Het gepatenteerde precisieloopwerk is volledig nieuw ontwikkeld. De ultradunne massief aluminium lade en clamp moeten een ongelooflijk precieze werking garanderen, terwijl de zware zinken behuizing en geïsoleerde dubbellaagse afdekking alle mogelijke trillingen weghalen.

De tank-achtige bouw van de behuizing vermindert verdere mechanische vervorming, met een dikke bodemplaat en massieve koperen poten voor het behoud van mechanische stabiliteit. Het ontwerp weegt dan ook een massale 19,2 kilogram…

Al even indrukwekkend is de prijs: de Marantz UD9004 kost 5.499 euro, en is vanaf nu verkrijgbaar bij de Marantz-dealers.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.