Redactie

Marantz stelt UD8004 universele Blu-ray-speler voor

Het beste halen uit Blu-ray en sacd-schijfjes afspelen in referentiekwaliteit: dat is het doel dat Marantz voor ogen hield bij het ontwerp van de nieuwe UD8004 universele Blu-ray speler. De UD8004 leent dan ook heel wat technologieën van het topmodel, de UD9004.

Dat topmodel viel niet alleen op door de indrukwekkende afmetingen en het gewicht van 20 kilogram, maar ook door het stratosferisch hoge prijskaartje van maar liefst 5.500 euro. Marantz beseft gelukkig dat er heel wat film- en muziekliefhebbers zijn die dat bedrag niet kunnen (of willen) neertellen voor een speler, maar wel naar het maximaal haalbare op zoek zijn.

Precies daar komt de nieuwe UD8004 om de hoek kijken. Hoewel een hele reeks technologieën die in dit toestel verwerkt zijn rechtstreeks uit de exclusieve referentiespeler komen, is Marantz er toch in geslaagd die hoogstandjes in een kleiner en goedkoper apparaat te persen. Hoewel, de term ‘goedkoper’ vervang je misschien best door ‘minder duur’. Ook de nieuwkomer is immers geen weggevertje, met een aangekondigde adviesprijs van 2.499 euro…

Topprestaties
Voor dat bedrag haal je wel een speler in huis die zich boven de grijze middelmaat verheft, zowel wat geluid als beeld betreft. Marantz belooft immers ronduit indrukwekkende prestaties, die vergelijkbaar zijn met die van z’n grote broer.

De UD8004 maakt gebruik van een state-of-the-art Anchor Bay ABT2015 videoprocessor. Een nieuw ontwikkeld (en gepatenteerd) loopwerk staat in voor een erg nauwkeurige uitlezing van schijfjes, zodat een hoge precisie verzekerd is.

De geluidsweergave wordt door drie afzonderlijke audio boards – elk voorzien van een eigen transformator – met ‘Current Feedback’-technologie afgehandeld. De 24-bit/192kHz DAC’s haalde Marantz bij Burr-Brown, terwijl een symmetrische circuitindeling met korte, gespiegelde signaalpaden voor een precies stereobeeld moet zorgen. Marantz’ eigen HDAM-SA2-signaalversterkers, vergezeld van speciaal ontworpen en individueel geselecteerde componenten, sturen het geluidssignaal uiteindelijk naar vergulde uitgangen op de achterzijde.

Ook aan een optimale demping van potentieel nadelige trillingen besteedde Marantz heel wat aandacht bij het ontwerp van de UD8004. De lade van de speler is vervaardigd van een ultrastijve polymeerlegering, terwijl het chassis en de bovenplaat beide dubbellaags uitgevoerd zijn.

,

Ruime ondersteuning
Van een universele Blu-ray-speler verwacht je een ruime media-ondersteuning, en ook daar lijkt Marantz niets aan het toeval overgelaten te hebben. De UD8004 beschikt onder meer over een HDMI 1.3a-uitgang met 36-bit ‘Deep Color’-ondersteuning en de mogelijkheid tot 24fps-weergave (frames per seconde), voldoet aan Profile 2.0 voor ‘BD-Live’-mogelijkheden, en heeft ingebouwde decoders voor de HD-audioformaten Dolby TrueHD en DTS-HD High Definition.

Ook een SD-kaartlezer tekent present. Die weet raad met SDHC-geheugenkaarten (Secure Digital High Capacity) voor het afspelen van wma, mp3, avchd en jpeg. En voor we het vergeten: ook Blu-ray-, dvd-, (sa)cd- en dvd-audio-schijfjes gaan erin.

De Marantz UD8004 wordt vanaf november 2009 bij de officiële dealers verwacht, en krijgt een adviesprijs mee van 2.499 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.