Redactie

Logitech Harmony 900

De synergie tussen huiskamer en pc-wereld heeft maar één nadeel: het aantal afstandsbedieningen stijgt met ieder apparaat dat je toevoegt. Gelukkig bestaat er zoiets als een universele afstandsbediening. De Logitech Harmony 900 is zeker een van de betere exemplaren.

De Harmony 900 is de opvolger van de populaire Harmony One. Aan de zapper zelf is weinig veranderd. Vier extra toetsen brengen het totaal nu op 44. De nieuwe toetsen zijn rood, groen, geel en blauw: de toetsen die veel settopboxen, dvd-recorders en Blu-rayspelers gebruiken. Omdat elke toets een specifieke vorm heeft, vind je na verloop van tijd zelfs zonder te kijken snel de juiste toets. Wel vinden we de ‘terug/back’-toets net iets te klein.

Touchscreen scherper
Ook het fraaie aanraakscherm is vernieuwd, en ziet er nu iets scherper uit. Dit schermpje biedt plaats aan de minder gebruikte functies van een apparaat. Je kunt echter ook eigenhandig zenderlogo’s programmeren, wat zappen sneller en vooral leuker maakt.

Je programmeert deze Harmony met behulp van de bijgeleverde, erg gebruiksvriendelijke software. Logitech beschikt over een database van meer dan vijfduizend merken en 225.000 toestellen die je met de Harmony kunt besturen. De software stelt daarna zelf een aantal ‘activiteiten’ voor zoals ‘luister naar de radio’, of ‘bekijk digitale televisie’. Die worden aan de hand van een paar eenvoudige vragen automatisch geconfigureerd.

,

De remote wordt zo geprogrammeerd dat je met een druk op de knop voor elke activiteit de juiste toestellen aanzet, en de correcte ingang kiest. Uiteraard kun je alles naar eigen wens aanpassen. Heb je een toestel dat niet in de database voorkomt, dan kun je de originele infraroodcommando’s daarvan aan de Harmony aanleren.

We programmeren zonder enig probleem een projector, AV-receiver, Blu-rayspeler en digitale settopbox. Ook de voorgestelde activiteiten werken feilloos.

Blaster
De Harmony 900 heeft nog een bijzonder leuke troef: hij kan naast infrarood radiosignalen (RF) gebruiken om een bijgeleverde IR-blaster aan te sturen. Dat is ideaal om apparaten te besturen die in een kast verborgen staan. Infrarood werkt immers alleen als het apparaat de remote kan zien, terwijl RF probleemloos door muren of kasten kan. Ook hier is de installatie bijzonder eenvoudig.

De bijgeleverde IR-blaster plaats je in de kast op het schap waar de te besturen toestellen staan, zodat hij zo veel mogelijk apparaten kan ‘zien’. Staan je toestellen op meerdere schappen, dan kun je met behulp van de twee extra miniblasters het bereik vergroten. Eén blaster per schap werkt prima. Daarna geef je in de remote aan welke apparaten je via RF wilt besturen.

Helpdesk
Word je er toch niet wijs uit, dan mag je altijd bellen naar de helpdesk, die achter een gratis 0800-nummer zit. Overigens is die helpdesk slechts de eerste negentig dagen na aankoop gratis. Heb je al een Harmony, dan zul je merken dat je een nieuw account moet aanmaken. Daardoor kun je bestaande instellingen en activiteiten niet meenemen naar de Harmony 900.

Je begint dus vanaf nul om alles te programmeren. We missen ook een functie om activiteiten te kopiëren en vervolgens weer te bewerken. Dat zou heel wat tijd besparen.

Logitech Harmony 900
Prijs: 349 euro (november 2009)

PRO: lange batterijduur; ligt goed in de hand; doet ook RF.
CONTRA: pittige vraagprijs; configuratiewizards vertragen geavanceerde gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.