Redactie

Jas brengt gevoel uit films over

De website Ieee Spectrum meldt dat onderzoekers van Philips een jas hebben gevuld met vibrerende motoren. Met deze jas willen de onderzoekers bestuderen wat het effect op filmkijkers is als zij dezelfde aanrakingen voelen als de karakters op het witte doek.

De jas bevat in totaal 64 onafhankelijk van elkaar draaiende elektromotoren die verspreid zijn over armen en torso. De elektromotoren zijn onderverdeeld in zestien groepen van vier, die met elkaar verbonden zijn via een seriële bus. Iedere groep heeft een microprocessor. De jas kan een uur werken op twee AA-batterijen terwijl er twintig motoren gelijktijdig draaien.

De jas is niet bedoeld om bijvoorbeeld schoppen en klappen die in films worden uitgedeeld te voelen, maar juist om de emotionele staat van een hoofdpersoon over te brengen. Dus hoe voelt degene die belaagd wordt zich op dat moment? De jas kan speciale codes van een dvd ontvangen om bijvoorbeeld een rilling over de rug te laten lopen.

Vooralsnog zijn er geen plannen om een bijpassende broek te maken. Hoewel de onderzoekers aangeven dat de mogelijke toepassingen van de technologie onbeperkt zijn, en dat emotie opwekkende motoren alle kanten op kunnen. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.