Redactie

iTunes per direct vrij van kopieerslot

Gebruikers van muziekdienst iTunes kunnen vanaf nu acht miljoen tracks kopen zonder kopieerbeveiliging erop. Dat heeft Phil Schiller, senior vicepresident productmarketing bij Apple, dinsdag bekendgemaakt tijdens zijn speech op Macworld. Zoals eerder deze week al uitlekte, worden sommige nummers duurder en andere juist goedkoper.

Op het moment van Schillers speech werden acht miljoen nummers ontdaan van digitale sloten. Eind maart moet het hele assortiment van circa tien miljoen nummers vrij bruikbaar zijn. De DRM-vrije muziek is afkomstig van ’s werelds vier grootste platenmaatschappijen en diverse onafhankelijke labels.

Andere prijzen
De standaardprijs van 0,99 euro per track, óók zonder kopieerslot, blijft tot en met maart in stand. Vanaf april geldt een andere tariefstructuur: een bodemprijs van 0,69 euro, de oude prijs van 0,99 euro en een toptarief van 1,29 euro. In april wordt bekendgemaakt hoeveel complete albums in Europese iTunes Stores zullen gaan kosten. In Amerika blijft de huidige prijs van 9,99 dollar in ieder geval gelden.

Met de flexibele prijsstructuur komt Apple tegemoet aan de wens van de platenmaatschappijen. Zij willen de prijzen van muzieknummers kunnen aanpassen aan de vraag.

Betere kwaliteit
Niet alleen verdwijnt het kopieerslot; ook de geluidskwaliteit van de bestanden is verhoogd. De DRM-vrije muziek wordt geleverd in het rechtenvrije iTunes Plus-formaat met 256-kbps AAC-codering. Voor dertig cent per liedje kunnen gebruikers hun collectie eerder gekochte muziek in één keer upgraden, voor 30 cent per nummer of dertig procent van de albumprijs.

Om af te ronden wordt de iTunes Store nu ook bereikbaar met de iPhone over 3G-netwerken. Wie onderweg absoluut muziek moet kopen, is daarmee niet meer afhankelijk van een beschikbaar WiFi-netwerk.

De iTunes-winkel bestaat zes jaar en heeft in die tijd zes miljard nummers verkocht. Daarmee is deze dienst het belangrijkste verkoopkanaal van muziek in de Verenigde Staten.

Met een bijdrage van Merijn Gelens

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.