Redactie

Frankrijk voert strijd tegen piraterij op

De Franse minister van cultuur Christine Albanel heeft in het Franse parlement uitleg gegeven over haar antipiraterijplannen. Het is de bedoeling dat maandelijks duizend illegaal downloadende Fransen hun internetverbinding verliezen.

Albanel werd ondervraagd over een aanpassing van een oudere wet en de toekomst van Hadopi. Dat is de overeenkomst tussen internetproviders en de audiovisuele sector die bepaalt dat iemand die illegaal materiaal downloadt een waarschuwing en een boete kan krijgen. Wie herhaaldelijk in overtreding gaat, verliest tijdelijk zijn internetverbinding.

Het is de bedoeling dat de Franse overheid gemiddeld tienduizend e-mailwaarschuwingen en drieduizend aangetekende brieven per dag verstuurt. Het aantal afsluitingen zou per maand op duizend komen.

Meteen maakt Albanel ook bekend dat de totale kosten van het project op 6,7 miljard euro komen. Al zitten ook de providers met een kostenplaatje van rond de drie miljoen euro.

"Piraterij is een kinderziekte"

Tijdens haar uiteenzetting omschreef Albanel piraterij als een "kinderziekte" van het internet. Daarbij haalde ze aan dat de inkomsten van de muziekindustrie de laatste vijf jaar met de helft zijn afgenomen en dat er daarin dertig procent minder arbeidsplaatsen zijn. Ze vermeldde er niet bij dat verschillende consumentenverenigingen zich hebben verzet tegen het beruchte antipiraterijplan.

Met een bijdrage van ZDNet Frankrijk.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.