Redactie

CES: Toshiba kiest voorzichtig voor Bluetooth-concurrent

Sony krijgt mondjesmaat steun voor het in eigen huis ontwikkelde Transferjet, dat op korte afstand met grote snelheid bestanden kan overzetten. Toshiba toont als enige op CES een laptop die de techniek heeft ingebouwd.

ZDNet schreef vorig jaar al enkele malen over Transferjet, dat ontwikkelaar Sony voor het eerst toonde op de Consumer Electronics Show (CES) 2008. Deze draadloze techniek is tot grote overdrachtsnelheden in staat: praktisch gezien 375 Mbps, en in theorie is 500 Mbps mogelijk. De beperking is dat zender en ontvanger maximaal 4,5 centimeter van elkaar verwijderd kunnen zijn.

Transferjet Consortium
Afgelopen juli maakten enkele cameramakers bekend dat zij zijn toegetreden tot het door Sony opgerichte Transferjet Consortium. Zij werden aangetrokken door het vooruitzicht om HD-beeldmateriaal van camera’s en camcorders op hoge snelheid over te zetten. Maar vooralsnog is Toshiba de enige die op CES 2009 een product met Transferjet-ondersteuning toont.

Volgens The Register is de notebook echter een demonstratiemodel, dat het al maanden achter gesloten deuren uitprobeert. Volgens de site kondigt Sony zelf ruim zeventig producten aan op de beurs, maar geen enkele van deze televisies, netbooks en camera heeft de draadloze technologie ingebouwd.

Tegengeluid
Sony wil met Transferjet een tegengeluid geven aan Wireless USB (W-USB) en Bluetooth, het oorspronkelijk door Sony Ericsson ontwikkelde draadloze protocol wiens 3.0-versie nog altijd in ontwikkeling is. De Japanse fabrikant noemt, naast de hoge transfersnelheid, de vereiste nabijheid van zender en ontvanger een verbetering van de veiligheid; het is immers moeilijk om het signaal op deze wijze te kapen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.