Redactie

Britse muziekpiraten niet van internet geplukt

Britse muziekpiraten zullen hun internetverbinding niet verliezen. Dat heeft David Lammy, de Britse minister verantwoordelijk voor intellectuele eigendommen, gezegd in een interview met de Times. "Ik ben zelfs niet zeker of het echt mogelijk is", zegt hij tegen de krant.

De verklaring is opmerkelijk. Organisaties zoals IFPI en hun wereldwijde vertakkingen noemen Groot-Brittannië en Frankrijk immers steevast als voorbeelden van landen waar de overheid actie wil ondernemen tegen piraten. En vorig jaar heeft heeft de Britse minister van Cultuur Andy Burnham nog verklaard dat de overheid stappen wil ondernemen om de internetverbinding af te sluiten, wanneer iemand illegaal muziek download.

De plannen zijn volgens de krant stilgevallen nadat bleek dat er geen consensus was tussen de internetproviders en de muziekindustrie. Wel is er vorig jaar een overeenkomst bereikt over het verwittigen van muziekpiraten. De ISP’s stuurden gedurende drie maanden duizend waarschuwingsbrieven per week naar betrapte piraten, om het aantal illegale downloads te verminderen.

Arrestaties in de slaapkamer
De Britse providers willen overigens best meewerken aan een oplossing.  Ze geloven echter eerder in het succes van een nieuw zakenmodel, gecombineerd met meer communicatie naar het grote publiek toe.

Lammy werkt wel aan een consultatieronde over auteursrechten in de 21e eeuw, maar benadrukt dat er een groot verschil is tussen namaak door georganiseerde bendes en jongeren die geen muziek kopen. "We kunnen geen systeem hanteren waarbij we tieners gaan arresteren op hun slaapkamer", aldus de minister.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.