Redactie

Audioengine A5

Fabrikanten van pc-luidsprekers mikken vandaag de dag vooral op connectiviteit met digitale muziekspelers zoals de iPod. Zo ook Audioengine met de A5.

Al dan niet draagbare muziekdocks vindt u met hopen, maar de A5-stereoset van Audioengine blijkt van een heel ander kaliber. Hier staat de geluidskwaliteit voorop. Een mooie dock voor uw iPod zit er dan ook niet bij; op het dak van de versterkte luidspreker zitten enkel een analoge geluidsingang en een USB-aansluiting. U blijft dus altijd kabels zien. Overigens zit de aan/uitknop achteraan, wat niet zo handig is.

Beter bekeken van Audioengine is de extra voedingsconnector achteraan. Daar sluit u een draadloze muziekstreamer op aan, zoals de Airport Express van Apple, die u vervolgens verbindt met de tweede analoge ingang. Audioengine levert alle benodigde audiokabels netjes mee.

Boekenplank
De perfect afgewerkte A5’s zijn vrij groot, en gemaakt uit extra dik MDF. Ze zouden dan ook niet misstaan in de woonkamer als boekenplankluidsprekers. Wat RMS-vermogen betreft, beschikken de A5’s voor zo’n omgeving alvast over voldoende power, al testen wij de A5 in combinatie met de X-Fi-geluidskaart van Creative in entertainmentmodus.

En dat levert in eerste instantie een teleurstellende ervaring op, simpelweg omdat de gebreken van het mp3-formaat door deze hoogstaande luidsprekers onherroepelijk blootgelegd worden. Pas wanneer we muziekbronnen van hoge kwaliteit opzetten, zoals Super Audio-cd’s, komen de A5’s helemaal tot hun recht.

Veel stootkracht
Eigenlijk heeft deze set alles wat de gemiddelde pc-stereoset mist: aangename middentonen, een overtuigende soundstage en een bas met verrassend veel punch. De klankkleur blijft daarbij opvallend neutraal, wat misschien niet iedere luisteraar zal bekoren, maar na een inspeelperiode van 24 uur – wat de fabrikant overigens aanraadt – worden de A5’s duidelijk warmer.

Audioengine A5
Prijs: 349 euro  (februari 2009)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.