Redactie

Zuinige WiFi-chip concurrent voor Bluetooth

Het jonge technologiebedrijf Ozmo Devices gaat draadloos internet gebruiken om apparaten te koppelen. De nieuwe korteafstandsverbinding heeft het potentieel om op termijn Bluetooth te vervangen. De speciale chip is zuiniger en meteen compatibel met bestaande draadloze verbindingen.

De chip zelf kan geïntegreerd worden in hoofdtelefoons, computermuizen, luidsprekers of zelfs een gsm. Het maakt het inbouwen van een extra Bluetooth-chip in principe overbodig, omdat deze apparaten dan met de WiFi-ontvanger op een laptop werken. Als er extra software is geïnstalleerd weliswaar.

Kansen
Ozmo gelooft in zijn kansen. Het bedrijf heeft sinds 2005 al 8 miljoen euro aan kapitaal verzameld. Bovendien heeft zo goed als elke laptop WiFi ingebouwd, net zoals steeds meer smartphones. "Producenten bouwen WiFi in hun toestellen in omdat ze ze willen verbinden met het internet", zegt Roel Peeters, de Belgische medeoprichter en vicepresident van Ozmo. "Wij geven ze de kans om met diezelfde technologie ook kleine apparaten aan te sluiten."

Dit jaar nog in Centrino-notebooks
Volledig compatibel is de technologie op zichzelf niet. De chip van Ozmo werkt pas op de bestaande draadloze netwerken met speciale software. Maar het bedrijf neemt zijn tijd om de markt te verkennen. Zo heeft het onder meer een investering van Intel gestrikt en zijn er plannen om de speciale software dit jaar nog met de nieuwe Centrino-notebooks mee te leveren.

Het bedrijf heeft geen plannen om Bluetooth te verdringen. Wel heeft de nieuwe technologie een streepje voor. Zo spreekt Peeters van een snellere dataoverdracht en een lager energieverbruik, iets wat bij kleine elektronische apparaten belangrijk is. Ook zou de technologie veiliger zijn dan wat Bluetooth momenteel kan bieden.

Als hardwarefabrikanten het eens zijn met deze claims, dan is de kans groot dat we binnenkort meer apparaten via het (draadloze) internet verbinden. Al zal die overstap niet binnen enkele maanden gebeuren.

Met een bijdrage van Marguerite Reardon.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.