Redactie

Slimme autoradio’s krijgen Linux-brein

Softwarebedrijf Wind River en chipbakker Intel willen een openbronplatform bouwen dat automakers kunnen gebruiken om hun radio’s te veranderen in boordcomputers.

Het nieuwe softwareplatform, dat wordt opgebouwd rondom Intels energiezuinige Atom-processor, moet zo veel mogelijk autofabrikanten overhalen om hun modellen te laten rondrijden met een Linux-brein. Op de website Moblin.org maken de twee partners in augustus de code en specificaties van de autosoftware bekend.

De software van Wind River is gemaakt voor spraakherkenning en multimediabeheer en biedt Bluetooth-ondersteuning. “Wind River en Intel ontwikkelen een open en overdraagbaar softwareplatform waar een rijk ecosysteem omheen zal groeien”, zegt John Bruggeman van de Linux-maker.

De partners hebben de voorzichtige auto-industrie al uit de tent gekregen. Wired meldt dat automaker BMW en toeleveranciers Delphi en Bosch willen gaan bouwen met Wind River.

Als het initiatief van de grond komt, vormt de autosoftware een directe concurrent voor Microsoft en zijn Sync-platform. Ford rustte al enkele modellen uit met deze slimme autosoftware en ook Hyundai en Kia hebben aangegeven dat ze Sync aan boord willen. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.