Redactie

PlayStation, Wii en Xbox beticht van smerig spel

De populairste spelcomputers Wii, PlayStation 3 en de Xbox 360 bevatten volgens Greenpeace veel giftige stoffen. Opvallend is dat iedere fabrikant weer andere onderdelen van de consoles gifvrij maakt. "Bijna alle onderdelen kunnen zonder gif gemaakt worden", stelt de milieuorganisatie.

Greenpeace heeft de drie populaire spelcomputers getest en de resultaten neergepend in het rapport Playing Dirty. Alle drie de consoles zijn gezakt voor de "groene elektronicatest" van de milieubeschermers. Met name de PS3 en de Wii blijken veel broomhoudende vlamvertragers te bevatten. De Xbox 360 en de PS3 hebben dan weer zeer hoge concentraties weekmakers, die door Greenpeace ook schadelijk worden genoemd. Andere aangetroffen stoffen zijn pvc en beryllium.

Uit de test blijkt dat fabrikanten voor sommige onderdelen geen giftige stoffen meer gebruiken. Maar ieder merk maakt weer andere onderdelen gifvrij. Zo vermijdt de Nintendo Wii berylliumhoudende legeringen in elektrische contacten. Sony werkt dan weer aan printplaten zonder gebromeerde vlamvertragers. "De test laat zien dat bijna alle onderdelen al zonder gif gemaakt kunnen worden", concludeert Greenpeace.

Betrapt
Om het belang hiervan te benadrukken, wijst de organisatie op de circa zestig miljoen spelcomputers die jaarlijks worden verkocht. "Deze bevatten samen enorme hoeveelheden giftige stoffen. Het gif komt vrij tijdens de productie, het gebruik en vooral in de afvalfase. Veel gebruikte spelcomputers worden gedumpt in ontwikkelingslanden, waar arbeiders het afval zonder veiligheidsmaatregelen verwerken."

Greenpeace ijvert om de elektronica-industrie gifvrij te maken en de afvalverwerking te verbeteren. Om druk te zetten op fabrikanten, past de organisatie graag een tactiek toe van naming & shaming met bijvoorbeeld ranglijsten. Het onderzoek naar spelcomputers is onderdeel van deze strategie. "Greenpeace betrapt Sony, Microsoft en Nintendo op ‘smerig spel’", luidt het dan ook provocerend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.