Redactie

Onderzoekers vertienvoudigen levensduur batterijen

Amerikaanse wetenschappers claimen een doorbraak die de prestaties van lithium-ion-batterijen aanzienlijk verbetert. Hierdoor zouden notebooks, muziekspelers en andere draagbare toestellen tot tien keer langer blijven functioneren. Een batterij die nu na drie uur de geest geeft, zou tot dertig uur stroom leveren.

De uitvinding van Stanford University vertrouwt op nanotechnologie om de grafiet in lithium-ion-batterijen te vervangen door het efficiënter silicium. Grafiet heeft immers een belangrijke beperking: het kan maar een kleine hoeveelheid lithium opslorpen, wat de lading beperkt.

Silicium kan een hogere stroomlading aan, maar bleek in het verleden te broos om te gebruiken. Assistent-professor Yi Cui en companen van het Materials Science and Engineering-departement ontdekten een manier om het materiaal toch te utiliseren.

Maar de efficiëntere batterijen zullen er niet meteen zijn. Cui ziet niet echt grote struikelblokken die de commercialisering kunnen belemmeren. "Een kwestie van enkele jaren", aldus de wetenschapper.

Met een bijdrage van Alex Serpo, ZDNet Australië

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.