Redactie

Nokia’s iPhone-killer heet Tube

Op het World Mobile Congress hebben we amper serieuze iPhone-rivalen gesignaleerd bij de grootste gsm-fabrikanten. Waarschijnlijk was het nog te vroeg. Want niet alleen Samsung zet een volwaardige concurrent in de startblokken; ook marktleider Nokia heeft bijna een antwoord klaar.

Dat antwoord heeft de codenaam ‘Tube’. Nokia toonde het prototype maandag op een presentatiesheet tijdens een ontwikkelaarcongres in Californië. De site Symbian Freak beweert originele foto’s van het toestel te hebben en heeft ook enkele specificaties over de telefoon achterhaald. De Tube heeft een volledig aanraakscherm en kan met de vingers worden bestuurd. Het ondersteunt geen multitouch maar geeft wel tactile feedback, wat prettig is voor interactie met een apparaat.

3G en GPS
De Tube krijgt naar verluidt een 3G-, WiFi- en GPS-functie, een scherm van tussen de  7,62 en 8,89 centimeter en is gebaseerd op de touchversie van Symbian S60. Het gadget is volgens Symbian Freak qua formaat vergelijkbaar met een Nokia N73, maar is misschien iets breder. Er is een ingebouwde autofocuscamera waarmee geotaggen mogelijk is en het toestel ondersteunt Java – iets wat niet opgaat voor de iPhone.  Wanneer de Tube precies verschijnt is nog niet bekend, al wordt gesproken van een lanceerdatum tussen dit najaar en het voorjaar van 2009.

Tegen de tijd dat de Tube beschikbaar is, zal er mogelijk ook een 3G-variant van de iPhone verkrijgbaar zijn. De verschijningsdatum van deze iPhone is eveneens in nevelen gehuld. ‘Goeroe’ Walt Mossberg van The Wall Street Journal heeft weliswaar iets gezegd over een termijn van binnen de zestig dagen, maar hij benadrukt nu van niets te weten. Dat heeft alles te maken met een streng telefoontje vanuit Cupertino, lezen we in het ‘geheime dagboek‘ van Steve Jobs. Het is dus als vanouds speculatie troef.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.