Redactie

Jiwa: sociale muziekspeler met 400.000 nummers

De sociale muziekspeler Jiwa laat waarschijnlijk uw eigen muziekcollectie verbleken. Op deze site kunt u meer dan vierhonderdduizend nummers gratis online beluisteren. Wie wil kan er zelfs afspeellijsten samenstellen en ze delen met andere gebruikers. Om het geheel te financieren, schenkt het bedrijf achter de site een deel van zijn advertentie-inkomsten aan de platenmaatschappijen.

Het verhaal doet denken aan Qtrax. Met het verschil dat deze speler wel werkt, en zelfs vrij goed. De platenmaatschappijen geven de muziek in hoge kwaliteit door, waarna Jiwa ze encodeert naar OggVorbis. Dat is een open muziekformaat dat ongeveer dezelfde kwaliteit biedt als een mp3. Het eigenlijke muziekbestand krijgt u echter nooit te zien. De site werkt met een op flash gebaseerde speler, al biedt deze dezelfde mogelijkheden als een gewone mediaspeler.

De site heeft meer dan een jaar in een testfase gezeten, maar sinds kort staat deze open voor het grote publiek. Op dit moment heeft Jiwa afspraken met onder meer Universal Music en enkele kleine Franse labels, maar het wil graag doorgroeien. “We voeren gesprekken met een aantal andere grote labels”, zegt medeoprichter Jean-Marc Plueger.
We zijn benieuwd of deze dienst binnenkort uw huidige mediaspeler verdringt.

Met een bijdrage van Christophe Guillemin, ZDNet Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.