Redactie

iPhone in aanval op Blackberry

Ook de professionele markt is niet ontsnapt aan de populariteit van Apple’s mobiele telefoon, maar tot op heden was het toestel niet zo geschikt voor zakelijk gebruik. Zo was de connectie met Exchange-servers beperkt tot IMAP en was er amper security voorzien. Dat lijkt sterk te veranderen met de nieuwe 2.0 firmware die Apple voorstelde.

Het bedrijf uit Cupertino heeft een Activesync-licentie genomen voor de iPhone. Dat houdt in dat het toestel via een Exchange-server wordt voorzien van push e-mail, push calenders, push contacts en adressenlijsten. Al die Exchange-functionaliteit is volledig compatibel met de applicaties die standaard op de iPhone worden geleverd, zoals het e-mail- en calenderprogramma Mail en iCal. Bovendien is het mogelijk de iPhone vanop afstand te wissen in geval van verlies of diefstal.

Die ‘remote wipe’ is niet de enige securitytoevoeging die de update biedt. De iPhone gaat ook de Cisco IPsec VPN ondersteunen. IPsec (Internet protocol security) is een securityprotocol voor VPN’s (virtual private network) waarmee een geëncrypteerde ‘tunnel’ wordt opgezet tussen het mobiele apparaat en het bedrijfsnetwerk. Zo gaat de iPhone ‘virtueel’ deel uitmaken van het intranet van een bedrijf, op een beveiligde manier.

IPsec is een alternatief voor het SSL-protocol, maar biedt het voordeel dat het applicatie-onafhankelijk is. SSL is standaard ingebouwd in de meeste webbrowsers, maar daardoor kunnen enkel webapplicaties via de brower met SSL worden beveiligd. IPsec is daar niet aan gebonden, maar komt met een fikse licentiekost.

Ook beloofde Apple meer enterprise configuratietools, maar daar werd niet dieper op ingegaan tijdens de keynote.

Daarnaast werd de software development kit (SDK) voorgesteld, en bij wijze van voorbeeld werd er een demo getoond van een Salesforce.com CRM-applicatie die draaide op de iPhone. Er wordt ook een applicatie ontwikkeld om custom-made applicaties voor de iPhone te verdelen over het bedrijfsnetwerk.

Al deze updates zullen beschikbaar zijn in de firmware 2.0. Apple is al bezig met betà’s te verspreiden naar de ontwikkelaars. De definitieve firmware wordt verwacht in juni.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.