Redactie

HDMI blijft overeind als favoriete HD-aansluiting

DisplayPort presenteerde zich begin dit jaar vanuit het niets als dé nieuwe schakel tussen uw scherm en uw highdefinitionapparaat. Onderzoeksbureau iSuppli ziet toekomst voor de nieuwkomer, maar denkt niet dat het heersende HDMI ook maar een moment in gevaar komt.

High Definition Multimedia Interface (HDMI) en DisplayPort horen tot de volgende generatie digitale aansluitingen. Beide opvolgers zijn in staat om audio en video door te sluizen, bevatten kopieerbeveiliging en bieden de kwaliteit die hoort bij highdefinitionbeeld.

HDMI verscheen in 2003 op de markt met de eerste generatie HD-televisies en Blu-ray-spelers, spelconsoles en pc’s en heeft een op het eerste oog onverslaanbare positie opgebouwd met miljoenen verscheepte apparaten en honderden bedrijven die de interface gebruiken.

Ondanks die overmacht ziet iSuppli flinke kansen voor DisplayPort om marktaandeel te gappen van de heerser. Het onderzoeksbureau ziet DisplayPort vooral furore maken op de computermarkt en beschouwt de technologie als de vervanger van DVI- en VGA-stekkers die u nu aantreft op computerschermen. iSuppli verwacht over vier jaar dat de aansluiting op meer dan 250.000 apparaten te zien is en denkt vooral aan groei bij mobiele pc’s.

Kwestie van tijd
Op dit moment heeft HDMI nog altijd een goede voorsprong op de computermarkt, maar omdat de nieuwkomer zich als open standaard presenteert en een aantal grote computerfabrikanten – waaronder Intel en AMD – aan zijn kant heeft geschaard, is het een kwestie van tijd voor het de leiding overneemt.

Dat betekent niet dat het de voorsprong kan afnemen van de interface die er het eerste bij was. iSuppli ziet HDMI nu al terug op 250.000 apparaten en ziet dit aantal in 2012 verdrievoudigen. Vooral op het gebied van consumentenelektronica, ofwel camcorders, consoles en Blu-ray-spelers, heeft HMDI het tot vertrouwde naam geschopt en het zal die positie niet meer uit handen geven. Voor meer achtergrond verwijzen we u naar ‘Stekkeroorlog op punt van uitbarsten’.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.